Több mint száz napja működik sikeresen a légi Vitalita új rehabilitációs osztálya

2019. október 5. - 08:39 | Régió

Közel négy hónapja, május 21-én egy speciális rehabilitációs osztállyal bővült a légi Vitalita egészségközpont, amely az agyérkatasztrófán átesett páciensek kezelését biztosítja. 

Több mint száz napja működik sikeresen a légi Vitalita új rehabilitációs osztálya
Fotók: Paraméter

A Vitalita egészségközpontban szeptember 11-én egészségnappal egybekötött konferencián értékelték ki a fiziátriai, balneológiai és gyógyrehabilitációs szakosztály működésének első száz napját.

Az egészségközpont igazgatója, Július Slovák elmondta, az elmúlt időszakban egyre nagyobb az érdeklődés az új rehabilitációs osztály iránt. Áprilistól augusztusig az Általános Egészségbiztosító (VšZP) ügyfelei közül 109, a Dôverától 24, az Union biztosítótól pedig 3 páciens kérvényezte az ellátást a Vitalita új osztályán. Ezidáig 58 beteget vettek fel az osztályra – a legtöbbet a Dunaszerdahelyi (20) és a Galántai járásból (4), de az ország távolabbi régióiból is érkeztek páciensek.

A rehabilitációs osztály minőségi ellátást és gyógykezelést biztosít az agyérkatasztrófán átesett betegeknek, akik mozgási nehézségekkel küzdenek. „Olyan pácienseket kezelünk, akiknek az állapotát a neurológiai osztályon stabilizálták” – mondta Jozef Koloň, a rehabilitációs szakosztály főorvosa.

Az Általános Egészségbiztosító ügyfelei esetében 51, a Dôvera páciensei esetében pedig 27 nap volt eddig az ellátás átlagos időtartama.

„Az a célunk, hogy a lehető legjobb eredményt érjük el a pácienseknél, és annak érdekében, hogy az egészségi állapotuk szemmel láthatóan javulhasson, kérvényezzük az egyes biztosítóknál az ellátási idő meghosszabbítását“

– mondta Fördős Judit, az osztály főnővére, és egyúttal hangsúlyozta, szeretnék, ha a páciensek a lehető legjobb egészségi állapotban hagynák el a Vitalitát, és a lehetőségekhez mértek visszatérhessenek az aktív életbe.

„Ha sikerül megegyeznünk az egészségügyi biztosítókkal, készen állunk rövid időn belül megkétszerezni az osztály kapacitását“ – hangsúlyozta az igazgató.

Napjainkban egyre több az agyérkatasztrófa sújtotta beteg – fiatalokat, időseket, nőket és férfiakat egyaránt érint. Ehhez nagyrészt hozzájárul a rohanó, stresszes életmód, emiatt pedig már a harmincas korosztályt is fenyegeti a betegség. Az új szakkórházban nemcsak az agyérkatasztrófa utáni páciensek kaphatnak rehabilitációs kezelést, hanem olyanok is, akik súlyos mozgásszervi betegséggel küzdenek.

Ezidáig a környéken legközelebb csak Kováčován működött erre specializálódott rehabilitációs intézet, ott azonban mára nem képesek minden pácienst fogadni, éppen ezért nagy igény mutatkozik a Vitalita új részlege által nyújtott szolgáltatások iránt.

Jaroslav Ridoško, az egészségügyi minisztérium államtitkára hangsúlyozta, a mai orvostudomány már lehetővé teszi, hogy megmentsék az agyvérzésen átesett páciensek életét, azonban sürgősen rehabilitációra és szakszerű ellátásra van szükségük, hogy visszatérhessenek a mindennapi életbe.

A rehabilitációs szakkórház a Vitalita A pavilonjában található. Tíz háromágyas, akadálymentesített, külön fürdőszobával ellátott szoba áll a betegek rendelkezésére. A fekvőrészleg mellett szakorvosi rendelők, felszerelt tornaterem, illetve hidroterápiás és fényterápiás kezelés is elérhető a páciensek számára. A szobákban teljesen új ágyak találhatók speciális matracokkal.

Elérhetőségek:

VITALITA n.o., 930 37 Lehnice 113

Tel.: 031/5918 200

E-mail: recepcia@vitalita-lehnice.sk

(PR-cikk)