Több mint száz új fajt fedeztek fel a Mekong vidékén az elmúlt két évben

2020. július 16. - 13:09 | Tech

A Mekong folyó vidékén 110 új fajt fedeztek fel az elmúlt két évben, a Természetvédelmi Világalap (WWF) a dél-ázsiai vidéket "igazi kincseskamrának" nevezte emiatt, ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a páratlan régió veszélyben van.

Több mint száz új fajt fedeztek fel a Mekong vidékén az elmúlt két évben
-illusztráció- (Fotó: Wikipédia)

A terület egyedülállónak számít, megtalálhatók ott hegyek, száraz és vizes élőhelyek, mangrove erdők, klímája pedig forró és nedves. A Mekong vidékén az elmúlt húsz évben több mint 2500 fajt - köztük sokféle emlőst és madarat - fedeztek fel. Az utóbbi két évben is 110 új fajt azonosítottak a kutatók, találtak egyebek mellett ormányos teknőcöt, egy halfajt, amely a Gyűrük ura nevet kapta és egy olyan növényt, amely az Alien-filmekből megismert különleges "arcköpő" tojásra emlékeztet. Számos olyan faj - főként kétéltűek és hüllők - példányai élnek a területen, amelyek a világon sehol máshol nem fellelhetők.

A Kína, Laosz, Vietnam, Thaiföld, Mianmar és Kambodzsa területén lévő Mekong régió biológiai sokszínűsége ugyanakkor veszélyben van például az élőhelyek zsugorodása, a óriási vízierőművek építése és a nagy mértékű orvvadászat miatt - mondta el Stefan Ziegler, a WWF illetékese. Hozzátette: arra kell törekedni, hogy a térség biológiai sokféleségét tartósan meg tudják óvni és a természeti erőforrásokat tartósan ki tudják használni.

A térségben 150 vízierőművet terveztek, 1973 és 2009 között mintegy 1,2 millió hektárnyi erdőt irtottak ki, miközben a terület az illegális vadkereskedelem egyik központjává vált.

(MTI)

Címkék: új állatfaj, Mekong