Több mint százmillió adag védőoltás jár le az év végén

2021. szeptember 20. - 21:50 | Külföld

Több mint százmillió adag koronavírus elleni védőoltás szavatossága jár le az év végén - figyelmeztetett hétfőn az Airfinity brit adatelemző cég, utalva arra, hogy a vakcinák kárba vesznek, ha nem osztják szét azokat sürgősen.

Több mint százmillió adag védőoltás jár le az év végén
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

Az Airfinity beszámolója szerint a szóban forgó vakcinák több mint negyven százaléka az Európai Unió (EU-) tagállamainak birtokában van.

Az adatelemző cég szerint ha az említett oltásokat azonnal más országok rendelkezésére bocsátanák, az elegendő lenne az eddig beszerzett és elérhetővé tett vakcinákkal együtt ahhoz, hogy a lakosok 70 százalékát beoltsák az alacsony és közepes jövedelmű országokban.

Az Airfinity szerint az EU-tagállamok, valamint Japán, Kanada, Nagy-Britannia és az Egyesült Államok az év végén együttesen egymilliárddal több vakcinával fog rendelkezni ahhoz képest, mint amennyire ténylegesen szüksége van. Az említett országok korábban 1,2 milliárd adag védőoltást ajánlottak fel a következő év közepéig, mindazonáltal ezeknek a vakcináknak mindössze 12 százalékát kapták meg más országok.


MTI

Címkék: vakcina, koronavírus