Több mint tíz évvel túllépték az élettartamukat a bősi vízerőmű turbinái, a miniszter azonnal lépni akar

2023. november 26. - 12:35 | Régió

Jelentős felújítás előtt áll a bősi vízerőmű, mostanra ugyanis elkerülhetetlenné vált a turbinák cseréje.

Több mint tíz évvel túllépték az élettartamukat a bősi vízerőmű turbinái, a miniszter azonnal lépni akar
Fotó: Paraméter - illusztráció

A csere több tízmillió euróba kerül, Tomáš Taraba környzetvédelmi miniszter viszont azt hangoztatja, hogy a bősi vízerőmű prioritást jelent számára, és erről állítólag már Robert Fico kormányfőt is tájékoztatta.

Az ellenzék azonban attól tart, hogy a törvényes versenypályázatot megkerülve dönthetik el, melyik cég lesz a befutó, amely elvégzi a szükséges munkálatokat.

A bősi vízerőmű nyolc turbinája rendkívül fontos Szlovákia energiaellátása szempontjából: az éves villamosenergia-fogyasztásunk nagyjából nyolc százalékát állítják elő, és az 1990-es évek közepe óta működnek.

A turbinák azonban szakértők szerint több mint tíz évvel túllépték az élettartamukat. Cseréjük vagy korszerűsítésük csaknem negyedmilliárd euróba kerül, ezzel pedig az egyik legnagyobb közbeszerzésről van szó az energetika területén.

Taraba szerint hat beszállító jöhet szóba, tehát nincs sok választási lehetőség, és egyébként sincs idő "spekulációra", a tárca valószínűleg nem ír ki versenypályázatot. Egyelőre nem tudni, hogy Tarabáék mikor hozzák meg a végső döntést a turbinák sorsáról.


(tvnoviny.sk)