Több munkavállaló mentesülhet a kötelező állami karantén alól

2020. május 13. - 20:29 | Belföld

Mentesülhetnek a kötelező állami karantén alól azok az egészségügyi dolgozók, gondozók és mezőgazdasági vagy élelmiszeripari idénymunkások, akik Ausztriából vagy Csehországból jönnek Szlovákiába, függetlenül attól, hogy a két szomszédos állam mely területéről érkeznek.

Több munkavállaló mentesülhet a kötelező állami karantén alól
Fotó: Paraméter

A határátkeléskor ugyanakkor fel kell mutatniuk egy 96 óránál nem régebbi negatív koronavírus-tesztet. Erről kedden (május 12.) hozott előzetes döntést a szakmai konzílium. Az információt Martin Klus külügyi államtitkár is megerősítette a TASR hírügynökségnek szerdán. Hozzátette: végleges jóváhagyás esetén az intézkedés hétfőn, május 18-án léphet hatályba.

A hatósági karantén alól eddig csak az Ausztria és Csehország határ menti kerületeiből érkező ingázók kaptak kivételt. A kivételezettek körének kibővítését a külügyi tárca javasolta, tekintettel a járványügyi helyzet kedvező alakulására.

Klus elmondása szerint a kötelező hatósági karantén alól mentesülhetnek az Ausztriából vagy Csehországból érkező pedagógusok, kutatók és tudósok is, de tőlük is negatív koronavírus-tesztet fognak kérni. A kivételezettek körének bővítéséről a konzílium pénteken (május 15.) hoz végleges döntést.


(TASR)