Több ország is bejelentkezett a Dánia által elutasított AstraZeneca-szállítmányra

2021. április 16. - 10:27 | Külföld

Litvánia is örömmel venné, ha részesülhetne a Dánia által visszautasított AstraZeneca-oltóanyagok egy részéből - közölte csütörtökön Ingrida Simonyte litván kormányfő.

Több ország is bejelentkezett a Dánia által elutasított AstraZeneca-szállítmányra
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

Ha Dánia fontolóra venné, hogy ezt a szállítmányt megossza mással, akkor Litvánia nagyon örülne annak, ha kaphatna belőle - mondta a kormányfő, hozzátéve, hogy már jelezték is ez irányú szándékukat Koppenhágának. Azt nem tudják, pontosan hány dózisra számíthatnának, ha egy ilyen ügylet létrejönne, de a kormányfő hangsúlyozta: kétségtelen, hogy Litvániában lennének olyanok, akik szívesen beoltatnák magukat az AstraZeneca vakcinával.

Dániában - az Európai Unió tagállamai közül elsőként - szerdán bejelentették, hogy teljesen leállítják az AstraZeneca gyógyszergyár koronavírus elleni oltóanyagának használatát a vakcinával kapcsolatban felmerült ritka mellékhatások kockázata miatt.

Lettország már szerdán jelezte, hogy kész lenne átvenni a brit-svéd gyógyszergyár koronavírus elleni oltóanyagkészletét, amelynek felhasználásáról Dánia lemondott. Daniels Pavluts lett egészségügyi miniszter a Twitter-oldalán azt írta: kapcsolatba lépnek Dániával, hogy kiderítsék, benyújthatnák-e igényüket erre a készletre.

Jan Hamáček cseh miniszterelnök-helyettes is közölte, hogy Csehország hajlandó lenne megvásárolni Dániától az AstraZeneca vakcinákat.


(MTI)

Címkék: AstraZeneca, Dánia