Több ország szedheti össze Szlovákiának a tankmennyiséget, hogy a T-72-eseket Ukrajnába küldhessük

2022. június 22. - 13:54 | Belföld

Szlovákia kész Ukrajnának adni szovjet haditechnikáját, de csak akkor, ha a szövetségesektől megfelelő pótlást kap értük cserébe. „Tárgyalunk és megoldást keresünk, de már nem túl könnyű a jelenlegi szükségleteinket meghaladó dolgokat találni a raktárainkban“ – mondta Jaroslav Naď (OĽaNO) védelmi miniszter.

Több ország szedheti össze Szlovákiának a tankmennyiséget, hogy a T-72-eseket Ukrajnába küldhessük
Illusztráció (Fotó: TASR)

A miniszter szerint megfelelő kompenzáció esetén az Igla és Kub légvédelmi rendszerek, a Mig-29-es vadászgépek, valamint a T-72-es és a BVP tankok átadása kerülhet szóba. „Adekvát pótlásnak az számít, ami teljesíti a minimális követelményeket, amelyeket nemcsak mi támasztunk a fegyveres erőkkel szemben, hanem amit az Észak-atlanti Szerződés Szervezete is támaszt velünk szemben“ – tette hozzá Naď.

Hozzátette, a szövetség például egy harckocsizászlóaljat követel meg egy nehézgépesített dandáron belül. Ennek legalább 30 darabból kell állnia, és pontosan ennyivel rendelkezik Szlovákia is, így nem fogadhat el 15 darabos pótlást. „Ez azt jelentené, hogy a maradék 15-öt meg kellene vásárolnunk, amire egyszerűen nincs pénzünk“ – tette hozzá.

A tárcavezető megerősítette a Németországgal folytatott tárgyalásokat a T-72-es harckocsik kompenzációjáról, amiket Szlovákia Ukrajnának adományozhat. Nagyra értékelte, hogy a németek már több ajánlattal is előálltak. „Ha ők nem tudják megadni nekünk mind a 30 darabot, akkor olyan megoldást is keresünk, amely szerint több ország összefogna és összeszedné a kívánt mennyiséget, hogy mi is 30-at küldhessünk. Abba viszont nem mehetek bele, hogy 12 vagy 15 darabos kompenzációt fogadjak el a 30 T-72-esünk helyett“ – mondta Naď.

A miniszter szerint egyelőre nem hoztak döntést a MiG-29-esek átadásáról, de amíg Szlovákia légterét nem védi a Csehországgal és Lengyelországgal kötött partnerség, addig nem is tárgyalnak erről.


TASR/para