Több párt elítélte a közmédia műsorvezetőjének megfenyegetését

2023. február 27. - 15:52 | Belföld

Az SaS, a parlamenten kívüli Progresívne Slovensko (PS) és az ODS is elítélte a Szlovák Rádió és Televízió műsorvezető szerkesztője, Marta Jančkárová megfenyegetését. Az SaS nyilvános bocsánatkérésre szólította fel a Smer-SD-t. Peter Pellegrini, a Hlas-SD elnöke szerint a Smer-SD által előkészített és megrendezett színjátékról van szó.

Több párt elítélte a közmédia műsorvezetőjének megfenyegetését
Ľuboš Blaha (Fotó: TASR)

„Megengedhetetlen, hogy azért fenyegessék az RTVS műsorvezetőjét, mert nem volt hajlandó belemenni a Smer politikai játszadozásába. Robert Fico, Ľuboš Blaha és az egész Smer felelős ezekért a támadásokért” – jelentette ki Richard Sulík, az SaS elnöke.

A párt szerint a közmédia helyesen járt el, ugyanis nem szolgálhatja ki egy-egy párt politikai marketingjét és propagandáját. „A Smer újságírók ellen indított támadásai csak az előszelét jelentik annak, hogyan fog viselkedni a választás után” – tette hozzá Branislav Gröhling, az SaS alelnöke, kiemelve, hogy mindez néhány nappal Ján Kuciak újságíró és menyasszonya, Martina Kušnírová meggyilkolásának ötödik évfordulója után történik.

„Nem helyes erővel kikényszeríteni, hogy olyasvalaki szerepeljen egy tévéműsorban, akit nem hívtak meg. Mondjam meg az igazat? Szerintem a Smer-SD előre megrendezett színjátékról van szó” – jelentette ki Pellegrini. Rámutatott, a Smer-SD előre tudta, mi fog történni, ha más megy el a tévévitára, és az egész ügyet kihasználta. Aláhúzta, hogy egy-egy tévémeghívás személyre szóló, ha valamelyik pártelnök kapja, az nem jelenti azt, hogy elmehet helyette a párt valamelyik parlamenti képviselője, és a műsor szerkesztőinek joguk van felépíteni a dramaturgiát, kiválasztani a szereplőket és a témákat, és joguk van mást meghívni, ha az eredetileg meghívott személy nem tud részt venni a műsorban.

A PS is tiltakozik a fenyegetőzések, politikai támadások és az újságíróknak küldött vulgáris névtelen levelek miatt. „Az ilyen praktikáknak nincs helye a liberális demokráciában, különösen nem egy olyan országban, amely egy újságíró meggyilkolását követő traumán ment át” – közölte állásfoglalásában Michal Šimečka, a párt elnöke, az európai parlament alelnöke.

A KDH magyarázatot követel Robert Ficótól, a Smer-SD elnökétől arra a kijelentésére, hogy a közszolgálati média vezetőjének „fejét és nyakát akarják”. „A politikusoknak tudniuk kell, hogy kijelentéseiknek következményeik vannak és felelősséget viselnek a társadalom állapota miatt” – jelentette ki Milan Majerský, a KDH elnöke, és visszautasította a gyűlöletkeltést, a feszültség fokozását és a vulgáris politizálást.

Pavel Macko, az ODS elnöke szerint a Smer-SD aláássa az alkotmányos és demokratikus rendet. „Megengedhetetlen, hogy egy politikai párt vezetői fenyegessék a közintézményeket, gyűlöletet keltsenek és potenciálisan személyek vagy csoportok elleni erőszakra bujtogassanak” – szögezte le. Az ODS egyúttal felszólította Maroš Žilinka főügyészt, tegyen lépéseket a jog és a polgárok életének védelme érdekében, és a párt szerint meg kellene vizsgálnia, indokolt-e a Smer-SD párt feloszlatása.

A Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA) büntetőeljárást indított a műsorvezető megfenyegetése miatt. Jančkárová azután kapott fenyegető e-maileket és telefonhívásokat, hogy Zuzana Čaputová államfő szerepelt a legutóbbi Szombati párbeszéd című műsorában, majd a február 25-én sugárzott műsor után is, amelyben a meghívott vendég, Marián Kéry (Smer-SD) helyett párttársa, Ľuboš Blaha akart szerepelni, de az RTVS ezt elutasította és vitapartner nélkül ment le a műsor.


TASR