Több pártból is „válogatott” jelölteket Sulík, elárulta azt is, hogy ki Saska „Nancy Pelosija”

2023. május 22. - 17:35 | Belföld

Nincs sok meglepetés a Szabadság és Szolidaritás (SaS) jelöltlistáján, pontosan annak első 30 helyén, amit ma (hétfő) mutatott be Richard Sulík pártelnök. A lista élén természetesen ő szerepel, a 150. pedig Alojz Hlina, a KDH exelnöke. Annak ellenére, hogy az SaS liberális párt, az első 30-ban nem sok nőt találunk, viszont az első ötben már túlsúlyban vannak. Jó helyeket kaptak a Za ľudí, az OĽaNO korábbi és az OKS jelenlegi tagjai is.

Több pártból is „válogatott” jelölteket Sulík, elárulta azt is, hogy ki Saska „Nancy Pelosija”
Fotó: TASR

Richard Sulík bemutatta pártja, az SaS, vagy ahogyan most az óriásplakátokon hirdetik, a Saska jelöltlistáját, pontosabban az első 30 jelöltet. Plusz a 150., ahová Alojz Hlina, a KDH korábbi elnöke került. Hlina szerint – aki magát ma is konzervatívként jellemzi – nincs semmi különös abban, hogy egy liberális párt listáján indul.

„Árvai vagyok, ahogy nálunk mondják keresztet és lapátot kaptam a bölcsőmbe” – mondta Hlina.

Szerinte az SaS jobboldali gazdasági programja fontosabb, mint a kultúrpolitikai viták, amelyeket a a magukat konzervatívnak valló politikusok folytatnak. Szerinte, ha olyan álvitákra összpontosítunk, mint az abortuszok eltörlése vagy a droghasználat liberalizálása, akkor „egy idő múlva nem lesz mit ennünk”. „Olyanok küzdenek a »konzervatív értékekért«, akik nem tudják megkülönböztetni a GDP-t és az áfát (szlovákul HDP és DPH)” – üzente a szélsőségesen konzervatív politkusoknak Hlina.

Az első 30-ban csak 5 nő van, de az első ötben 3

A listát a pártelnök Sulík vezeti, és az első 30 jelölt közt mindössze 5 nőt találunk, ami egy liberális párthoz képest kevés. Az arány javul, ha az első 15-öt nézzük, mivel mind az 5 itt szerepel. Közülük a legrosszabb helyre meglepetésre Anna Zemanová, a párt jelenlegi parlamenti frakcióvezetője került, aki a 13. lesz a listán.

Nála sokkal előkelőbb helyen van a Za ľudíból érkezett két jelölt, Vladimíra Marcinková (5.) és Mária Kolíková (4.) volt igazságügyi miniszter. A legmagasabb pozícióban lévő női jelölt a párt egészségügyi és nőjogi témákkal foglalkozó képviselője, Jana Bittó Cigániková (3.).

Őt csak a második helyezett Branislav Gröhling volt oktatásügyi miniszter és a pártelnök Sulík előzi meg.

Volt OĽaNO-s az első 10-ben

Jó helyet kapott a listán Juraj Krúpa, aki az OĽaNO-ból váltott tavaly az SaS-be, ő a 7. helyen szerepel. Krúpa a parlament védelmi bizottságát vezette, míg a parlament a napokban le nem váltotta posztjáról.

Az első 30-ban két helyet kapott az SaS-szel már régen „társbérletben” élő Polgári Konzervatív Párt (OKS). Ondrek Dostál pártelnök a 15., a párt mások ismert politikusa, Radovan Kazda pedig a 20. A lista első 30 helyén a párt témavezetői, kerületi vezetői és ismert arcai kaptak helyet.

Juraj Droba, Pozsony megye megyeelnöke és egyben a párt külpolitikai témavezetője a 8. helyen szerepel. Karol Galek, a gazdasági minisztérium korábbi államtitkára a 9. helyre került, továbbra is az energetika a fő témaköre.

Ki a párt Nancy Pelosija

A pártelnök minden jelöltről mondott néhány „jó szót”.

Megtudhattuk például, hogy Anna Zemanová frakcióvezető a párt "Nancy Pelosija", az amerikai képviselőház korábbi, kemény kezű demokrata párti elnöke.

Ondrej Dostálról elárulta, hogy nála senki nem ismeri jobban a házszabályt, és minden törvényjavaslatban megtalálja a legkisebb hibát is. Nem kapott azobnban helyet az első 30-ban Tomáš Szalay, aki a párt árnyékkormányában az egészségügyért felel. Sulík szerint a 45. lesz, de ha a párt „kormányközelbe” kerül a választások után, akkor Szalay lesz a jelöltjük az egészségügyi miniszteri posztra.

- lpj -