Több pénz maradhatna a családi kasszában, ezzel rukkol elő a Híd

Változást javasolnak a Híd képviselői az adócsökkentés terén. A június 17-én kezdődő parlamenti ülésen szorgalmazni fogják, hogy az adóalap adómentes része a létminimum 19,2-szereséről a 21-szeresére növekedjen a jövő évtől.

Több pénz maradhatna a családi kasszában, ezzel rukkol elő a Híd
Illusztráció

Ha a javaslat megszerzi a kellő támogatást a parlamentben, már a jövő évtől alacsonyabb adókkal számolhatnak az emberek. Mivel az intézkedés 2020-tól lép érvénybe, a 2021-ben esedékes adóbevallás idején lesz igazán érezhető az adócsökkentés pozitív hatása. A létminimum összege minden évben július elsejéig kerül felülvizsgálatra, Ján Richter munkaügyi miniszter azonban már most 205,07 euró helyett  210,20 eurót javasol. A jelenlegi számítások alapján azonban az adóalap adómentes része elérheti a  4414,20 eurós összeget a természetes személyek esetében. Az eddigi 3937 eurós adóalap tehát jelentősen magasabb lesz, a különbözet pedig az emberek zsebében marad és szabadon használhatják fel. A javaslat egyik beterjesztője, a hidas Sárközy Irén szerint az intézkedés célja, hogy a családoknál több pénz maradjon, ami hozzájárul az életszínvonal javulásához is.

A hidas képviselők még márciusban álltak elő az adócsökkentés ötletével, akkor úgy vélték, a kiegyensúlyozott költségvetés érdekében előnyösebb lett volna két lépésben kivitelezni az ötletet  - 2020-ban a létminimum 21-szeresére majd 2021-ben a létminimum 22,7-szeresére ugrott volna az adómentes alap. Debnár Klára, a Híd szóvivője elmondta, a javaslatot hosszadalmas, összetett koalíciós tárgyalások előzték meg.

(sme.sk)