Több pénzből gazdálkodhat jövőre az oktatásügyi tárca

2019. október 14. - 16:51 | Belföld

Több pénzből gazdálkodhat jövőre az oktatásügyi, tudományos és sportminisztérium, derült ki a jövő évi költségvetési tervezetből.

A tárca összesen 1,58 milliárd eurót kap, 221 millióval többet, mint idén (16,2 százalékos növekedés). A tervezet ugyanennyi kiadással számol. Az állami költségvetésből 1,46 milliárd érkezik, 126 millió euró pedig az uniós strukturális alapokból.

A büdzséből fedezik az állami hivatalnokok béremelését, a pedagógusbérek emelkedését, beleértve a pályakezdők emelkedő bérét, továbbá az ösztöndíjakat és az olimpiai, valamint a paralimpiai részvétellel kapcsolatos kiadásokat.

Az oktatásügyre összesen 2,11 milliárd euró jut az oktatási tárca és a belügyminisztérium költségvetéséből, az ideihez képest ez 361 millió eurós növekedést jelent (20,6 százalékos növekedés). A legnagyobb tételt a bérek teszik ki, emellett 1,67 millió jut az iskolák karbantartására és modernizációra.

A felsőoktatásra összesen 654 millió euró jut az oktatásügyi, a belügyi, a védelmi és az egészségügyi minisztérium költségvetéséből, ez 105 millió euróval több, mint idén. A sportra fordított támogatás viszont csökken 16,4 millió euróval (16,1%), mert ezúttal nem a minisztérium költségvetésében szerepelnek a sporttal kapcsolatos országos infrastrukturális fejlesztések.

Az ifjúság támogatására 1,77 millió euró érkezik az uniós emberi erőforrások kutatási, fejlesztési alapjából. Ezzel együtt Szlovákia jövőre összességében közel 4 milliárd eurót fordít az oktatásügyre, ami a GDP 4,2 százaléka. Az idei évhez képest ez 466 millió eurós növekedés.


TASR