Több Regionális Közegészségügyi Hivatal is tesztelőpontot hoz létre

2020. november 27. - 17:11 | Belföld

Több Regionális Közegészségügyi Hivatal is felkínálta az antigéntesztekkel való ingyenes tesztelés lehetőségét a COVID-19 betegség kiszűrése céljából.

Több Regionális Közegészségügyi Hivatal is tesztelőpontot hoz létre
-illusztráció- (Fotó: TASR)

Jelenleg 24 mintavételi pont működik, de már dolgoznak az újabbak létrehozásán. A TASR-t pénteken tájékoztatta Daša Račková, a Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) szóvivője. Emlékeztetett: Szlovákiában összesen 36 Regionális Közegészségügyi Hivatal van.

Ján Mikas országos tisztifőorvos azt állítja, hogy a már meglévő mintavételi pontok hálózatának országos bővítése nagyon fontos.

„Alapvető fontosságú az egyén egészségének a védelme, ezért fontos lesz, hogy az antigéntesztelés lehetőségét minél többen kihasználják. A járványügyi helyzet nálunk és a környező országokban továbbra is súlyos. Az antigéntesztek segítségével azonosítani tudjuk a legfertőzőbb egyéneket, a teszt eredményét pedig az emberek gyorsan megtudják”

– mondta.

A Közegészségügyi Hivatal folytatja azoknak a személyeknek az alapos felkutatását, akik pozitív teszteredményt produkáló személlyel kerültek kapcsolatba. Hozzátette: azoknak, akiknek a teszteredménye pozitív lett, illetve akik szoros kapcsolatban vannak egy ilyen személlyel, karanténba kell vonulniuk. Ezenkívül be kell tartani a körzeti orvos és a helyi Regionális Egészségügyi Hivatal utasításait.

TASR