Több rendőrt a terepre, erősebb légvédelmet - bemutatta a Magyar Fórum a biztonságpolitikai programját

2023. szeptember 5. - 15:51 | Belföld

A biztonsági erők modernizálása, irányításuk jobb ellenőrzése, több rendőr a terepen, a titkosszolgálatok reformja vagy a társadalom ellenálló képességének növelése - ez mind a Magyar Fórum és a körülötte csoportosuló pártok biztonságpolitikai programjának prioritásai. Ezt Pavel Macko az ODS elnöke jelentette be a keddi sajtótájékoztatójukon.

Több rendőrt a terepre, erősebb légvédelmet - bemutatta a Magyar Fórum a biztonságpolitikai programját
Jozef Rajtár, Pavel Macko és Simon Zsolt egy korábbi sajtótájékoztatójukon (Facebook)

"Olyan professzionális biztonsági erőkre van szükségünk, amelyek apolitikusak, a Szlovák Köztársasághoz és polgáraihoz maradéktalanul lojálisak, és akik nem a politikusok kezében lévő figurák és eszközök"

- jelentette ki Macko.

A párt szerint szükség van a hadsereg, a titkosszolgálatok és a rendőrség modernizációjára. Ezen belül is prioritást élvez a légvédelem megerősítése. Ragaszkodnak a NATO-tagságból fakadó kötelezettségeik teljesítéséhez is.

Szükségesnek látják, hogy minél több rendőr dolgozzon a terepen anélkül, hogy radikálisn meg kellene emelni az állományok létszámát. Az adminisztrációs munka csökkentésével érnék el ezt az eredményt, használva a digitalizáció vívmányait. A társadalom általános ellenálló képességét is növelni kívánják, például a tartalékos rendszer működőképessé tételével vagy önkéntes alakulatok létrehozásával. Javasolják továbbá az Állambiztonsági Tanács fennhatósága alá tartozó állandó műveleti központ létrehozását a válsághelyzetekre való jobb válaszadás érdekében.

A párt szerint meg kell reformálni a titkosszolgálatokat is. "Szeretnénk elválasztani a külső hírszerzést a belső kémelhárítástól, és Németország mintájára belső kémelhárítást akarunk létrehozni" - vázolta Macko, hozzátéve, hogy

megszüntetnék a Szlovák Információs Szolgálat (SIS) is.

Macko a jelenlegi menekültválságot is szóba hozta. Szerinte a kialakult problémát uniós szintén kéne megoldani. Külön kiemelte a schengeni határok megerősítését. Megoldást lát abban is, hogy az EU tárgyalásokat folytat a háborús konfliktusokhoz közel álló országokkal. Támogatja a rendőrjárőrök erősítését és esetleges kiegészítését a hadsereg tagjaival.

Az ODS vezetője határozottan ellenzi a belső schengeni határok lezárását.


(Novy Cas/parameter)