Több spanyol városban is összetűzésbe torkolltak a tiltakozások egy rapper letartóztatása miatt

2021. február 18. - 08:35 | Külföld

Több spanyol városban is összetűzésbe torkolltak egy rapper letartóztatása miatt rendezett tiltakozó tüntetések szerda este.

Több spanyol városban is összetűzésbe torkolltak a tiltakozások egy rapper letartóztatása miatt
Fotó: Reuters

Madridban és Barcelonában a zenész szabadon engedése mellett tüntetők szemetes konténerekből barikádokat emeltek, majd felgyújtották. Kirakatokat törtek be, megrongáltak utcabútorokat és megdobálták a rendőröket, akik gumibotokat és gumilövedéket használtak az összecsapás során.

Több katalán városban már a második este zajlanak rendbontások, szerdára virradó éjjel például Vicben tüntetők megtámadták az egyik rendőrőrsöt, kővel bezúzták a bejárat üvegeit és letörték a térfigyelő kamerákat. A tüntetések első éjszakáján 15 embert vettek őrizetbe, 33 ember sérült meg, köztük 17 rendőr.

Pablo Hasélt kedden tartóztatták le, miután elbarikádozta magát a léridai egyetemen, hogy megpróbálja elkerülni börtönbüntetését. Két jogerős ítélet van érvényben ellene: egy, mert mások mellett a Baszk Haza és Szabadság (ETA) és az al-Kaida terrorszervezeteket éltette, és egy másik, mert a rendfenntartó erőket és a monarchiát gyalázta dalszövegeiben.

A rapper ügye élénk közéleti vitát váltott ki a véleménynyilvánítás szabadságának határairól, több ismert művész állt ki a zenész mellett.


(MTI)