Több száz euróba kerülhet az iskolakezdés

2021. augusztus 28. - 12:34 | Belföld

Az iskolakezdéshez szükséges tanszerek és segédeszközök megvásárlása akár 379 eurós kiadást is jelenthet egy iskolakezdő kiselsős szülei számára.

Több száz euróba kerülhet az iskolakezdés
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

Bár az állami iskolákban az oktatás ingyenes, a különböző eszközöket és felszereléseket a szülőknek kell bebiztosítaniuk a gyermekek számára.

A szülők általában augusztus végén, szeptember elején tartanak nagybevásárlást a papírüzletekben, és csak a megvásárolt dolgok minőségén múlik, mekkora lesz a kasszánál fizetendő végösszeg.

"Egy elsős esetében mindent egyszerre kell megvásárolni, hiszen nincs lehetőség arra, hogy a különféle eszközöket átvigyék az előző évfolyamból. Vannak néhány centes, de több tíz euró értékű kiadások is"

- nyilatkozta a TASR hírügynökségnek Immofinanz menedzsere, Adrián Bódis.

A szülőknek ajánlott még az iskolakezdés előtt bevásárolniuk, hiszen akkor még nagyobb a választék, és az eladók is több figyelmet tudnak szentelni nekik.

"Számításaink szerint kb. 250 eurót kell költeni az iskolakezdésre, de ez az összeg a 379 eurót is elérheti, ha a szülők mobiltelefonnal is el akarják látni gyermeküket"

- tette hozzá Bódis.

A kezdés után jönnek a rendszeres kiadások

A kiselsősök számára rengeteg dolgot kell megvásárolni: iskolatáskát, füzeteket, védőborítókat, tolltartót, tollakat, ceruzákat, radírt, vonalzót, körzőt, és különböző festékeket a rajzoláshoz. Ezen kívül a tornaórához szükséges dolgokhoz külön táskára van szükség, papucs, papucstáska, higiéniai csomag, flakon, és tízóraidoboz is kell a gyerkőcöknek.

Az iskolakezdést követően a rendszeres kiadásokhoz tartoznak majd a különböző iskolai, szülői szövetségi hozzájárulások, az étkezési díj, vagy az "osztálypénz" is.

A szülők többi kiadása már individuális, hiszen család- és iskolafüggő, hogy mennyi és milyen iskolán kívüli szakkörre járatják gyermeküket, és hogy azokért mennyit kell fizetni.

(TASR/parameter)