Több száz eurós jutalmat kapnak a szociális intézmények alkalmazottai

2021. július 28. - 13:00 | Belföld

A Munka-, Szociális és Családügyi Minisztérium (MPSVR) különleges pénzjutalomban részesíti a szociális szolgáltatást nyújtó intézmények, a gyermek- és családügyi központok, valamint a gyermekvédelmi intézmények alkalmazottait a pandémia második hulláma idején végzett rendkívüli munkájukért.

Több száz eurós jutalmat kapnak a szociális intézmények alkalmazottai
Milan Krajniak miniszter prezentálta a jutalmak összegeit (Fotók: TASR)

Erről Milan Krajniak (Sme rodina) munka-, szociális és családügyi miniszter és Soňa Gaborčáková, a minisztérium államtitkára tájékoztatott a szerdai sajtótájékoztatón.

A jutalmat a munkaidő jellege szerint két összegben állapították meg.

A kifizetéshez szükséges anyagiakat a REACT-EU programból fogják fedezni. A miniszter elmondta: összesen 46 463 alkalmazott kap pénzjutalmat, és a támogatás összege 31,5 millió euró.

Azok az alkalmazottak, akik a pandémia második hullámának időszakában teljes munkaidőben vagy 50 százalékos, illetve ennél nagyobb arányú részmunkaidőben dolgoztak, bruttó 500 eurót kapnak, azaz nettó 422 eurót.

Azok, akik ebben az időszakban 50 százaléknál kisebb arányú részmunkaidőben dolgoztak, bruttó 250 euró rendkívüli pénzjutalmat kapnak, azaz nettó 216 eurót.

A miniszter megjegyezte: a tárca a REACT-EU programból származó anyagi eszközök kifizetési szabályaival összhangban fogja kifizetni a jutalmat az érintett létesítményeknek. Ezek idén szeptember 1. és december 31. között kérelmezhetik a pénz refundálását.

Krajniak és Gaborčáková hangsúlyozta, hogy a pandémia második hulláma alatt a szociális munkások rendkívüli nyomás alatt dolgoztak.

A miniszter azt is elmondta, hogy a tárca például oxigénkoncentrátorok kölcsönzésével és a D3-vitamin összegének térítésével próbált segíteni ezeknek a létesítményeknek.

„A legtöbbet azonban a szociális intézmények alkalmazottainak áldozatkész munkája segített. Sokszor hetekig karanténba zárva kellett lenniük a gondozottakkal” – magyarázta Krajniak.

(TASR)