Több száz eurós tartozást akar behajtani az egészségbiztosító egy fiatal fogyatékkal élő férfitől, amiről sokáig nem is tudott

2024. április 2. - 14:58 | Régió

Több száz eurót kér az egészségbiztosító egy kelet-szlovákiai rokkantosított férfitól. Állítólag nem tudta, hogy adós. A biztosító csak akkor kezdte behajtani a tartozást, amikor a férfi támogatást igényelt egy számára szükséges gyógyászati ​​segédeszközhöz a biztosítótól.

Több száz eurós tartozást akar behajtani az egészségbiztosító egy fiatal fogyatékkal élő férfitől, amiről sokáig nem is tudott
Screenshot (Forrás: Markíza TV)

A nagymihályi Eva Ludvigová négyéves kora óta gondozza beteg dédunokáját. Kristián 21 éves, speciális állítható kocsira van szüksége.

Eva szeretett volna támogatást kérni a kocsihoz az egészségbiztosítótól, de ott értesült arról, hogy olyan tartozása van, amiről nem is tudott. Kristián biztosítási díját általános iskolás korában az állam fizette.

Miután elvégezte az általános iskolát, egészségügyi problémái miatt nem tanult tovább. A biztosító visszamenőleg számolta ki a több mint 700 eurós tartozását, amikor benyújtotta az iskolai végzettségről szóló igazolást és a rokkantnyugdíj jóváhagyását.

A biztosító azt állítja, hogy a tartozás a bejelentési kötelezettség késedelmes teljesítése miatt keletkezett. Kristián adósként elvesztette jogát az egészségbiztosítási ellátásokhoz, beleértve az orvostechnikai eszközökhöz való hozzájárulást is.

A szakember szerint azonban ilyen konkrét esetben az adósnak és a biztosítónak kell megállapodnia. Ebben segítségükre lehet a munkaügyi hivatal igazolása.

(tvnoviny.sk)