Több száz kilónyi TNT-nek megfelelő robbanások idézték elő az Északi Áramlat-1 és Északi Áramlat-2 gázvezetékeinek szivárgását

2022. szeptember 30. - 20:15 | Külföld

Több száz kilónyi TNT-nek megfelelő tenger alatti robbanások idézték elő az Északi Áramlat-1 és az Északi-Áramlat-2 gázvezetékek balti-tengeri szakaszán bekövetkezett négy szivárgást - áll a Svédország és Dánia által az ENSZ-nek pénteken benyújtott hivatalos jelentésben.

Több száz kilónyi TNT-nek megfelelő robbanások idézték elő az Északi Áramlat-1 és Északi Áramlat-2 gázvezetékeinek szivárgását
-illusztráció- (Fotó: YouTube - Screenshot)

"A robbanások magnitúdóját a Richter-skála szerinti 2,3, illetve 2,1 fokozatúnak mérték, ami feltehetően több száz kilónyi robbanószernek felel meg"

- áll a két skandináv országnak az ENSZ Biztonsági Tanácsához küldött jelentésében. A testület pénteken tart ülést a kérdésről Oroszország kérésére.

"Valamennyi rendelkezésre álló információ azt jelzi, hogy ezek a robbanások szándékos cselekedet következményei"

- írta a két kormány az ENSZ főtitkárához intézett levélben. Esetleges felelőst azonban nem neveznek meg.

A szivárgásokat hétfőn észlelték nemzetközi vizeken Bornholm dán szigettől keletre, két szivárgás Svédországhoz, a másik kettő pedig Dániához tartozó kizárólagos gazdasági övezetekben történt. Bár a feltételezett rongálások idején egyik csővezeték (Északi Áramlat-1 és -2) sem volt használatban, mindkettő fel volt töltve gázzal, amely most a Balti-tengerbe ömlik.

A repülőgépek és a hajók azóta sem közelíthetik meg a helyszínek öt tengeri mérföldes körzetét.

A jelentés szerint várhatóan vasárnapra sikerül megszüntetni az Északi-Áramlat-1 szivárgásait.

A dán energiahivatal pénteken közölte: az Északi Áramlat-2-t üzemeltető cég tájékoztatása szerint várhatóan szombaton szüntetik meg a szivárgást ezen a gázvezetéken.

(MTI)