Több száz koala éghet el élve a napok óta tomboló erdőtűzben Ausztráliában

2019. október 30. - 13:11 | Tech

Több száz koalával végezhet egy napok óta tomboló erdőtűz Ausztráliában.

Több száz koala éghet el élve a napok óta tomboló erdőtűzben Ausztráliában
Fotó: ABC News

Az Új-Dél-Wales állam keleti részét szombat óta perzselő lángok eddig több mint 2200 hektárnyi területet pusztítottak el, köztük több száz koala élőhelyét.

A Port Macquarie-i Koala Kórház elnöke, Sue Ashton szerint az érintett területen élő koalák genetikailag nagyon sokszínűek, nagyon jó a vérvonaluk.

„Nagyon jól tudnak alkalmazkodni például az élőhelyüket, vagy az éghajlatot érintő változásokhoz” - mondta a szakember, megjegyezve, hogy ez a populáció jelentősen segíthette volna a koalákra irányuló kutatásokat.

A déli irányba terjedő tűz megfékezését erős szelek nehezítik, a helyi tűzoltóság egyelőre senkit nem enged a térségbe.

„Tűz eseten a koalák felmásznak a fák tetejére és apró gombóccá formálják magukat”

- mondta a szakember, hozzátéve, hogy az állatok túlélhetik a lángokat, ha csupán megpörkölődik a bundájuk.

„Ha viszont nagy tűz van, akkor élve eléghetnek” - mondta Ashton, akinek kórháza negyven erszényes befogadására alkalmas.

Az Ausztráliában őshonos koala a sebezhető fajok közé tartozik, mivel a populációjára egyre nagyobb fenyegetést jelent az urbanizáció, a mezőgazdasági célokat szolgáló erdőirtás, a kutyatámadások, a közúti balesetek, az erdőtüzek és a vakságot, illetve meddőséget okozó klamídia.

Az Ausztrál Koala Alapítvány becslései szerint mára 43-100 ezer koala és a vadonban szerte Ausztráliában. A szervezet szerint súlyosan veszélyeztetettre kellene változtatni a faj természetvédelmi besorolását.

MTI

Címkék: erdőtűz, koala