Több száz marokkói tartott gyertyás virrasztást a meggyilkolt skandináv turistákért

2018. december 23. - 12:54 | Külföld

Több száz marokkói gyűlt össze a dán és a norvég nagykövetség előtt Rabatban szombaton, hogy gyertyás virrasztással emlékezzen meg a Marokkóban - vélhetően iszlamista indítékkal - meggyilkolt két skandináv nőről.

A virrasztók, akik között politikusok, aktivisták és művészek is voltak, virágokat helyeztek el a nagykövetségek előtt, néhányan pedig transzparenseket emeltek a magasba, amelyekre bocsánatot kérő, valamint a brutális gyilkosságokat elítélő szövegeket írtak.

A 24 éves dán Louisa Vesterager Jespersen és a 28 éves norvég Maren Ueland holttestét hétfőn Marokkó középső részén, a túrázás szerelmeseinek körében népszerű Atlasz-hegységben találták meg. A jelek arra utalnak, hogy gyilkosaik elvágták a torkukat, értesülések szerint egyiküket le is fejezték.

A marokkói hatóságok több mint egy tucat embert tartóztattak le a gyilkossággal összefüggésben. A bűncselekményt vélhetően az első négy elfogott gyanúsított követte el. Ők hűséget fogadtak az Iszlám Állam dzsihadista szervezetnek, amiről felvételt tettek közzé az interneten.

A skandináv nők haláláról két videó is készült, amelyek felkerültek a közösségi oldalakra. A norvég rendőrség pénteken közölte, hogy a felvételek nagy valószínűséggel hitelesek.

A terrorista hátterű gyilkosságok megdöbbentették a marokkóiakat. "Nem lehet szavakkal leírni ezt a barbár bűncselekményt. Ez nem képviseli a marokkói társadalmat és annak pacifista kultúráját" - mondta az ötvenes éveiben járó Halíd Binszalmi, aki két lányával vett részt a megemlékezésen. Az AP amerikai hírügynökség jelentése szerint sok virrasztó a sírással küszködött, mások pedig nem tudták visszatartani könnyeiket.

A két fiatal skandináv nő meggyilkolása az utóbbi évek első terrorista indítékú bűncselekménye Marokkóban. Legutóbb 2011-ben történt terrortámadás, amikor egy öngyilkos merénylő felrobbantotta magát Marrákesben.

A skandináv nők ügyében elfogott, az Iszlám Államnak hűséget fogadó első négy gyanúsított mind Marrákesből származik. A dzsihadista szervezethez létrejötte óta több mint ezer marokkói csatlakozott, az észak-afrikai ország hatóságai pedig mintegy húsz terrorista sejtre csaptak le az utóbbi két évben.

MTI