Több száz migránst kapcsoltak le az elmúlt napokban a cseh-szlovák határon

2022. szeptember 30. - 15:09 | Belföld

Csütörtök óta több mint 300 migránst tartóztatott fel a cseh-szlovák határon cseh rendőrség.

Több száz migránst kapcsoltak le az elmúlt napokban a cseh-szlovák határon
Illusztráció (wikipédia)

A cseh rádió rendőrségi jelentésekre hivatkozva közölte, hogy 176, főként Szíriából érkezett személytől tagadták meg, hogy Csehország területére lépjen. Összesen 23 500 embert ellenőriztek a határon szerda éjféltől - közölte Irena Pilařová, a cseh országos rendőr-főkapitányság szóvivője. Pilařová elmondta, az ellenőrzés bevezetése óta összesen 364 migránst vettek őrizetbe.

A cseh rendőrség péntek reggel a honlapján közölte, hogy csak csütörtökön 247 migránst - túlnyomórészt szíriaiakat – tartóztattak fel, akik illegálisan próbálták meg átlépni az országhatárt. Tizenegy embercsempészt is őrizetbe vettek, büntetőeljárás indult ellenük.

Péntekre virradó éjszaka is nagy volt a forgalom a cseh-szlovák határon. Éjfélig 80 migránst és nyolc embercsempészt fogtak el. A lanžhoti határátkelőn hét autóban összesen 53 migránst találtak a rendőrök. Az embercsempészek ellen büntetőeljárás indult, a migránsokat visszafordították a határról.

Reggel 7 óra után Hodonínban megállítottak egy személygépkocsit a rendőrök, egy embercsempész kilenc szíriai migránst szállított az autóban. A cseh rendőrség szerda éjféltől a Szlovákiával közös határ teljes hosszán, 27 korábbi határátkelőhelyen és a zöldhatáron is ellenőrzéseket végez. A döntés oka az, hogy egyre több menekült jut át illegálisan Németországba és Ausztriába Szlovákia és Csehország területén át.

Egyelőre tíz napig, október 8-ig ellenőrzik a határokat, de a cseh kormány dönthet úgy, hogy meghosszabbítja az intézkedést. Erről a döntés előtt tárgyalni fognak a szlovák féllel. A megnövekedett migráció miatt szerda éjféltől Ausztria is ideiglenes határellenőrzést vezetett be Szlovákiával közös határain.

TASR

Címkék: Csehország, migráns