Több száz rab lázadt fel egy birminghami börtönben

2016. december 16. - 20:57 | Külföld

Több száz rab lázadt fel pénteken egy birminghami börtönben - közölte a létesítményt üzemeltető G4S, amely a világ legnagyobb biztonsági cégének számít.

A G4S közleménye szerint a foglyok a nap folyamán ellenőrzésük alá vonták a nagy-britanniai börtön négy részlegét.

Egy különleges alakulat rendőrségi kutyák és egy helikopter segítségével próbálta visszaszerezni az ellenőrzést a létesítmény felett.

A büntetésvégrehajtásban dolgozók szakszervezete (POA) szerint a zendülésben több száz rab vett részt. A Sky News brit hírtelevízió úgy tudja, hogy mintegy 600 fogoly lázadt fel.

A zendülés a péntek reggeli órákban tört ki, és az esti órákban még tartott. Egy rabnak sikerült magához vennie az egyik felügyelő kulcsait a zárkákhoz - közölte a rendőrség.

Sajtóértesülések szerint három fogoly megsérült a tülekedésben, egyikük súlyosan. A zendülőknek emellett részben sikerült felgyújtaniuk, és ezzel megsemmisíteniük a börtönben tárolt iratokat.

A brit igazságügyi tárca szóvivője szerint a lakosságot nem fenyegeti veszély. A több mint egymillió lakosú Birmingham Londont követően a második legnagyobb város Nagy-Britanniában. A város központjában található az ország egyik legnagyobb börtöne, ahol 1450-en töltik szabadságvesztésüket. Az 1849-ben épült létesítmény, hasonlóan az Egyesül Királyság sok másik börtönéhez, elavultnak számít.

A pénteki már a harmadik hasonló incidens az elmúlt hónapokban.

MTI/para