Több százezres csalással gyanúsítja a NAKA a „zempléni kiskirály” élettársát

2022. március 24. - 15:37 | Belföld

Újabb súlyos csapás fenyegeti az adócsaló Mikuláš Varehát, akinek ezúttal az élettársát, Daniela Bodnárovát gyanúsították meg több százezer eurós csalással – írja az Aktuality.

Több százezres csalással gyanúsítja a NAKA a „zempléni kiskirály” élettársát
Mikuláš Vareha (Fotó: TASR)

Bodnárová volt az, aki gondoskodott az összes vállalatról, amíg élettársa, a „zempléni kiskirály” Vareha adócsalás miatt a börtönben hűsölt. A hölgy épp ebben az időszakban követhette el az ominózus csalást.

A rendőrség egyelőre bővebb információkat nem közölt az üggyel kapcsolatban, az Aktuality viszont kiderítette, hogy a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) európai közösség pénzügyi érdekeinek megkárosításával és szubvenciós csalással gyanúsította meg Bodnárovát.

Az eset a Galafruit céget érinti, aminek Bodnárová 2011 óta volt az ügyvezető igazgatója. Kelet-Szlovákiában egy megközelítőleg 360 hektáros gyümölcsös volt a vállalat tulajdonában, amire Bodnárová mezőgazdasági dotációt igényelt, és ezt az elkövetkező két évben is megtette. A probléma csupán annyi, hogy a gyümölcsös nagy része akkoriban már kihalóban volt, a fák pedig nem voltak a dotációban lévő előírások szerint kezelve.

Minderre a Mezőgazdasági Kifizetési Ügynökségnek (PPA) kellett volna felügyelnie, csakhogy az a helyszíni ellenőrzés elvégzése nélkül átutalta a pénzt Vareha cégének. Az Aktuality szerint a Galafruit így 2011 és 2013 között megközelítőleg 200 ezer euróhoz jutott törvénytelen módon.

Bodnárová az üggyel kapcsolatban nem akart nyilatkozni. Amennyiben bűnösségét sikerül bizonyítani, akár 12 éves szabadságvesztésre is ítélhetik.


(aktuality.sk)