Több tízezer diák vett részt az önkéntes PCR-tesztelésen, ismertek az eredmények

2021. szeptember 23. - 09:07 | Belföld

A 2021/2022-es tanév önkéntes koronavírus-teszteléssel indult Szlovákiában. Az iskolákban gargalizálós teszteket alkalmaztak, otthonra pedig antigénteszteket adtak.

Több tízezer diák vett részt az önkéntes PCR-tesztelésen, ismertek az eredmények
Fotó: TASR - illusztráció

Az oktatásügyi minisztérium a tanévkezdés után három héttel hozta nyilvánosságra a tesztek eredményét. Ezek alapján a pozitivitás minimális volt a diákok körében.

A tárca közölte, szeptember 14-ig 58 799 diákot teszteltek le az iskolákban PCR-teszttel, ebből pedig 26 lett pozitív (0,04 százalék).

A fertőzöttek száma viszont azóta fokozatosan növekszik, amit még nem türköznek a minisztérium adatai. A gargalizálós PCR-teszteken kívül az iskolák otthon elvégezhető antigénteszteket is kínáltak a szülőknek.

A tárca szerint jelenleg országszerte 851 osztályban szünetel a jelenléti oktatás a fertőzés miatt, ami az osztályok megközelítőleg két százaléka. Több mint 28 800 diák kénytelen otthonról tanulni, közülük közel 1400-at teszteltek pozitívan.

„A 800 ezer tanuló közül az 1 391 egyrészt elenyésző szám, és a társadalom egészének helyzetét tükrözi, mivel országos szinten is megkétszereződik a pozitív esetek száma“ – mondta Branislav Gröhling oktatásügyi miniszter, és egyúttal arra szólította fel az iskolák igazgatóit, hogy töltsék ki a szükséges dokumentumokat, ugyanis több száz iskolától nem érkeztek be adatok a tárcához.


(tvnoviny.sk/para)