Több tízezer embert oltottak már be Svédországban december vége óta

2021. január 12. - 12:32 | Külföld

Eddig körülbelül 80 ezer embert oltottak be Svédországban az új koronavírus ellen a múlt hónapban indult oltási kampány során - jelentette kedden a skandináv ország közegészségügyi hivatala.

Több tízezer embert oltottak már be Svédországban december vége óta
-illusztráció- (Fotó: AP)

A közlemény szerint az országba január 10-ig mintegy 160 ezer adagnyi, a Pfizer/BioNTech vállalat gyártotta vakcina érkezett, és a mennyiség felét már felhasználták.

Jóllehet a tájékoztatás szerint az ország egyetlen megyéjéből sem jeleztek fennakadásokat az oltási kampány során, ám mivel több helyről jelentették, hogy visszatartottak vakcinákat azért, hogy a szükséges második adagot is be tudják adni, a hivatal hangsúlyozta, hogy a további szállítmányok a terv szerint érkeznek.

A közel 10 milliós országban december 27-én kezdődött az oltási kampány. Ennek során elsőbbséget kapnak az idősotthonokban élők, ezen intézmények dolgozói és családjaik.

A második, várhatóan februárban kezdődő szakaszban a 70 év fölöttieket és az egészségügyi dolgozókat oltják be.

Ugyancsak kedden a kormány bejelentette, hogy további 5,5 milliárd svéd koronát különít el tesztelésre és kontaktkutatásra a már előirányzott 2 milliárd koronán felül.

Lena Hallengren egészségügyi és szociális ügyi miniszter a TT svéd hírügynökségnek kiemelte, hogy a vakcinálási program elindítása ellenére mindkettőnek még sokáig fontos szerepe lesz a járvány elleni küzdelemben, hozzátéve, hogy decemberben hetente körülbelül 300 ezer tesztet végeztek el.

Svédországban a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem kedd reggeli összesítése szerint 489 471 fertőzöttet regisztráltak a járvány kitörése óta, és a fertőzésből eredő 9433 halálesetet jegyeztek fel, ami lényegesen több a más skandináv országban feljegyzett esetszámokhoz képest.

(MTI)