Több tízezer éves tárgyra bukkantak a szántóföldön Nagyszombat közelében

2023. január 23. - 13:11 | Régió

Megközelítőleg 40-50 ezer éves kő lándzsahegyet talált egy férfi a Nagyszombati járásban, egy patakhoz közeli szántóföldön. A Nagyszombati Műemlékvédelmi Hivatal (KPÚ) fennállása óta ez a legrégebbi jelentett lelet, amit kutatáson kívül találtak Nagyszombat megyében.

Több tízezer éves tárgyra bukkantak a szántóföldön Nagyszombat közelében
Fotó: Szlovák Műemlékvédelmi Hivatal

A lándzsahegy levél formájú, hossza 5,2 centiméter, szélessége 2,7 centiméter, vastagsága pedig 1 centiméter. Mindkét oldalról meg van munkálva a felülete. A kőhegyet régen egy fabothoz erősítették, ezt pedig vadászatra és fegyverként használták.

Matúš Sládok, a KPÚ munkatársa szerint a lelőhely környékén több, településekre utaló régészeti leletet is találtak, amelyek az őskor, illetve a középkor fiatalabb korszakából származhatnak. Hozzátette: ez azt bizonyítja, hogy a terület megfelelő volt megélhetésre a különböző korokban. Hogy az őskorban is éltek-e ott emberek, azt csak a terep részletes felderítésével lehetne megállapítani.

A lándzsahegy ritka leletnek számít az őskorból, és a vízforráshoz költöző állatok vadászatával hozható összefüggésbe. A jelentés kiállítását követően a leletet múzeumban állítják ki.


TASR/para