Több tízezren menekültek el Tripoliból a harcok miatt

2019. április 21. - 16:54 | Külföld

Több mint 30 ezren menekültek el Tripoliból a hónap elején kiújult harcok miatt - közölte az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vasárnap.

A szervezet a Twitteren közölte, hogy az összecsapásoknak április óta legalább 227 halottja van, és további 1125 sebesültről tudnak.

A dpa hírügynökség szemtanúkra hivatkozva arról számolt be, hogy vasárnap reggel ismét - vélhetően légi támadások okozta - robbanások rázták meg Tripolit. Áldozatokról egyelőre nem érkezett jelentés, azonban egy időre ismét leállt a forgalom a főváros részben működőképes Mitiga repülőterén.

Szombaton a nemzetközileg elismert, tripoli székhelyű egységkormányhoz hű milíciák ellentámadást indítottak a fővárost ostromló Halífa Haftar tábornok vezette "Líbiai Nemzeti Hadsereg" (LNH) csapatai ellen.

Az eddig Líbia keleti és déli részét ellenőrzése alatt tartó Haftar csapatai április 4-én indítottak offenzívát a nemzetközileg elismert egységkormány által ellenőrzött nyugat-líbiai területek - köztük a főváros, Tripoli - ellen. A tábornok ezt azzal indokolta, hogy meg kell tisztítani az országot az egységkormány által szerinte hallgatólagosan támogatott terroristáktól és zsoldosoktól, ellenfelei szerint azonban a tábornok igazi célja az egész országra kiterjedő katonai diktatúra bevezetése.

Moammer Kadhafi diktátor 2011-es megbuktatása után Líbia káoszba süllyedt, és területének jelentős részét egymással vetélkedő milíciák igyekeztek ellenőrzésük alá vonni. A nemzetközi közösség most attól tart, hogy az offenzíva csupán súlyosbítani fogja a válságot. Április eleje óta többen, mások mellett az ENSZ líbiai különmegbízottja is, a harcok azonnali beszüntetésére szólították fel a feleket.

(MTI)

Címkék: Libia, Tripoli, harcok