Több tizmillió dollárra becsült Stradivari-hegedűre lehet licitálni egy online árverésen

2022. május 13. - 16:13 | Kultúra

Ritka Stradivari-hegedűt árvereznek el New Yorkban online, a hangszert 20 millió dollárra becsülték előzetesen.

Több tizmillió dollárra becsült Stradivari-hegedűre lehet licitálni egy online árverésen
-illusztráció- (Fotó: YouTube - Screenshot)

A hegedűt 1714-ben készítették, és Toscha Seidel Oroszországban született virtuóz volt a tulajdonosa. Az értékes hangszerekre specializálódott Tarisio aukciósház kínálja licitre május 16. és június 9. között.

Évtizedek óta ez az első Stradivari a hegedűkészítés úgynevezett aranykorából, melyet elárvereznek - írta a The New York Times.

A nagy értékű hegedűt Seidel az 1920-as években vásárolta meg 25 ezer dollárért, ami ma nagyjából 400 ezer dollárnak felel meg. Majdnem 40 évig volt a tulajdonában.

A hegedű szerepelt az 1925-ös Óz, a nagy varázsló című némafilm eredeti filmzenéjében, valamint használták a világ vezető zenekarainak felvételein.

"Zenészszempontból mindenképpen felbecsülhetetlen érték"

- mondta Carlos Tomé, a Tarisio igazgatója.

A hegedűkészítés művészete mindig néhány kisvárosban: az észak-olasz Cremonában, a német Mittenwaldban vagy a francia Mirecourt-ban koncentrálódott. Virágkorát a 18. századra teszik.

Antonio Stradivarit (1644-1737) a történelem leghíresebb hegedűkészítőjének tartják. Élete során Cremonában több mint ezer húros hangszert alkotott. Neves műhelyéből a világon még mintegy 600 hegedű, cselló, gitár és lant maradt fenn, melyek a gyűjtők körében rendkívül keresettek.

(MTI)

Címkék: Stradivari-hegedű