Több tucat áldozat holttestét találták meg a mianmari földcsuszamlás után

2023. augusztus 16. - 19:20 | Külföld

Harminchárom áldozat holttestét találták meg szerdáig az észak-mianmari Kacsin állam egyik jádebányájánál, ahol a múlt hét végén földcsuszamlás történt. Az eltűntek  keresése folytatódik, a feltételezések szerint még három ember után kutatnak - közölte egy mentésvezető szerdán.

Több tucat áldozat holttestét találták meg a mianmari földcsuszamlás után
Illusztrációs felvétel (Pixabay)

A földcsuszamlás vasárnap történt Hpakant körzetében, ahol a világ legnagyobb és legjövedelmezőbb jádebányái találhatók. A föld és a törmelék több bányából csúszott mintegy háromszáz métert egy szikláról egy tóba, több mint harmincöt bányászt magával sodorva.

Mintegy százötven mentő kutat öt kis csónak segítségével a Manna faluban található iszapos tóban, Ranguntól, Mianmar legnagyobb városától mintegy 950 kilométernyire.

A térségben bányásszák a világ egyik legjobb minőségű jádekövét. A jáde évente több millió dolláros bevételt jelent Mianmar számára, de ez a pénz magánszemélyekhez vagy a hadsereghez köthető társaságokhoz vándorol. Az értékes kövek nagy részét Kínába csempészik.

Földcsuszamlások évente többször is előfordulnak a hpakanti jádebányákban. 2020 júliusában egy földcsuszamlásban legalább 162-en vesztették életüket, míg egy 2015 novemberi balesetben 113-an haltak meg.

MTI