Több tucat holttestre bukkantak a hatóságok, köztük gyerekekre és nőkre

2019. február 15. - 21:20 | Külföld

Hatvanhat ember holttestére bukkantak a hatóságok Nigéria erőszak sújtotta középső vidékén, Kaduna államban a térség kormányzójának péntek esti bejelentése szerint.

A holttestekre Kajuru körzetében találtak rá a hatóságok - írta a Facebook közösségi portálon Nasir el-Rufai. Az áldozatok között van 22 gyerek és 12 nő - tette hozzá. Tudatta továbbá, hogy négy sebesült is van, őket jelenleg orvosi segítségnyújtásban részesítik.

Az áldozatokkal vélhetően bűnözők erőszakhulláma végzett a héten. Az AP amerikai hírügynökségnek egy helyi lakos azt mondta, hogy az emberekkel a keresztény földművesek és a fulani muszlim pásztorok közötti összecsapások során végeztek.

A két közösség között az elmúlt években rendszeresen törtek ki véres összecsapások a földért és vízért. Kadunában gyakoriak a fegyveres támadások. A térség különösen instabil, szélsőséges vallási csoportok és marhatolvaj banditák terepe.

Nigériában szombaton elnök- és parlamenti választásokat tartanak, amelyekre különösen nagy rendőri biztosítással készülnek. Több ezer rendőrt vezényeltek ki számos, elsősorban a terroristák által is fenyegetett városokba.

A nigériaiak életét a gazdasági és társadalmi gondok mellett a súlyos etnikai és vallási ellentétek is nehezítik. A muszlim többségű északon 2009-ben kezdett harcot a szélsőséges iszlamista Boko Haram szervezet "az iszlám kalifátus" megteremtéséért. A hatóságoknak nem sikerült megfékezniük sem a Boko Haramot, sem a belőle időközben kivált kisebb terroristacsoportot, az Iszlám Állam Nyugat-afrikai Tartomány (ISWAP) nevű szervezetet.

A 180 milliós Nigériában, amely a kontinens legnagyobb demokratikus állama, gyakori hogy szavazás idején fellángol az erőszak; 2011-ben például az elnökválasztás eredményeinek kihirdetése utáni összecsapásokban mintegy ezren vesztették életüket.

MTI