Több tucat lázadó foglyot engedett szabadon az afgán kormány

2017. május 3. - 08:24 | Külföld

A Hezb-i-Iszlámi nevű lázadócsoport mintegy 55 bebörtönzött tagját engedte szabadon kedden az afgán kormány a tavaly szeptemberben az Asraf Gáni afgán elnök és Gulbuddin Hekmatjar hadúr által aláírt békemegállapodás keretében - jelentették be afgán tisztségviselők.

A Hezb-i-Iszlámi az afgán kormánnyal való békemegállapodás megkötése előtt az egyik legnagyobb lázadócsoportnak számított Afganisztánban. Egyes feltételezések szerint a csoport egy időben az al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel is kapcsolatban állt.

Ahmad Farzán, a megállapodás végrehajtását felügyelő afgán testület egyik vezető tagja elmondta, hogy a most szabadon engedett, "politikai" foglyokat a megállapodás értelmében nem vonják felelősségre. "További tizenhárom foglyot helyeznek szabadlábra az elkövetkezendő napokban" - tette hozzá Farzán.

Gulbuddin Hekmatjar hadúr, a Hezb-i-Iszlámi vezetője szombati beszédében a fegyveres harcok befejezésére és a jelenlegi kormány támogatására sürgette a lázadó csoport tagjait. Hekmatjar közel két évtized után először mutatkozott nyilvánosan.

A hosszas tárgyalásokon kidolgozott egyezség megnyithatja az utat azelőtt, hogy a központi kormányzat hasonló megállapodásra jusson a kabuli rendszert 15 éve támadó tálibokkal.

A tálibokkal az említett Hezb-i-Iszlámi lázadócsoport ellentmondásos viszonyt ápolt korábban: a csoport céljai bizonyos tekintetben megegyeztek a tálib mozgalom szándékaival, de a szervezet a táliboktól külön vívta harcát a kormánykatonák és a NATO vezette erők ellen, jobbára Afganisztán keleti részén, illetve egyes északi területeken. Valamikor 2003-ban léptek kapcsolatba a hatalomból addigra elűzött tálibokkal, s megállapodtak abban, hogy közösen indítanak szent háborút (dzsihádot) a közép-ázsiai országba vezényelt amerikai csapatok ellen.

MTI/para

Címkék: Afganisztán, lázadók