Több tucatnyi gyerek érkezett felnőtt kísérő nélkül Ukrajnából Szlovákia

2022. március 8. - 16:05 | Belföld

Több tucatnyi gyerek érkezett Ukrajnából Szlovákia felnőtt kíséret nélkül. A háborús konfliktus kezdete óta hétfőig 69 ukrán fiatalkorút helyeztek el gyerekotthonban vagy anya–gyerek krízisszállón. Marianna Šebová, a Munka-, Szociális és Családügyi Központ (ÚPSVR) munkatársa arról is tájékoztatta a TASR-t, hogy az állam növelte az ilyen otthonok kapacitását.

Több tucatnyi gyerek érkezett felnőtt kísérő nélkül Ukrajnából Szlovákia
Fotó: TASR/AP

„Az ÚPSVR folyamatosan kapcsolatban van az egyes hivatalokkal és a krízisszállókkal, és koordinálja a szabad helyek betöltését” - tájékoztatott Šebová, és elmondta, hogyan gondoskodnak a kísérő nélkül érkező gyerekek elhelyezéséről.

A menekültek magánszemélyeknél való elszállásolási lehetőségével kapcsolatban az ÚPSVR felhívta a figyelmet, hogy ha kísérő nélküli fiatalkorúról van szó, akkor értesíteni kell a regionális gyermekvédelmi hatóságot. „Felnőtt kísérő nélküli gyereket nem lehet bárhol elszállásolni” - figyelmeztetett Šebová.

Egyúttal leszögezte, hogy a gyámhatóság „nagyon gyorsan” gondoskodik a fiatalkorú külföldi állampolgárok felügyeleti jogáról és megfelelő elhelyezésükről.


TASR