Több tucatnyi tanár tüntetett Pozsonyban

Pedagógustüntetésre került sor csütörtökön, az akciót a Szlovák Pedagógusok Kezdeményezése (ISU) és a Szlovák Pedagógusi Kamara (SKU) szervezték. Ilyen módon akarták felszólítani a képviselőket, hogy ne fogadják el újra az oktatási tárca által beterjesztett, pedagógiai alkalmazottakról és szakalkalmazottakról szóló törvényt, melyet Andrej Kiska államfő megvétózott. A tüntetésen néhány tucat tanár vett részt, akik a Szabadság térről a parlament épülete elé vonultak.

Több tucatnyi tanár tüntetett Pozsonyban
Illusztráció (AP Photo)

A tüntetők szerint a törvény ellentétes a tanárok érdekeivel, és nem felel meg a kormányprogramban foglaltaknak sem. „Az eddigi kredithajszolást olyan képzési rendszernek kellett volna felváltania, amely garantálta volna a képzési folyamat színvonalának emelkedését. Ehelyett a régóta várt változtatás helyett csak redukálják a jelenlegi rendszert, amellyel elégedetlenek a tanárok, a szakértők és a pénzügyminisztérium elemzői is” – áll az ISU és az SKU közös nyilatkozatában. Hozzáteszik: a törvény közvetlenül diszkriminálja és gátolja szakmai előmenetelében a pedagógusok bizonyos csoportjait, így az óvodai alkalmazottakat, a nevelőket, a tanársegédeket és a külföldi lektorokat.

A tüntetők szerint továbbá a törvény nem biztosít kellő védelmet a bossing jelenségével szemben, az igazgatók és az iskolafenntartók továbbra is érinthetetlenek maradnak. „Az igazgatók és a vezető alkalmazottak értékelését, amely biztosította volna a demokráciát és a kölcsönösséget a munkahelyeken, kivették a törvényből. Sőt, a törvény bővíti az igazgatók hatáskörét” – olvasható a nyilatkozatban.

Vladimír Crmoman, az ISU munkatársa kilátásba helyezte a további tiltakozó megmozdulásokat arra az esetre, ha a képviselők megtörik az elnöki vétót és ismét elfogadják a bírált jogszabályt.

Martina Lubyová (SNS-jelölt) oktatási miniszter a csütörtöki tüntetéssel kapcsolatban elmondta: a törvényt több mint két évig készítették elő, és meghosszabbították a határidőket is, hogy mindenki elmondhassa a véleményét. „A törvény nagyon sok területen javulást hoz. Alapjában véve senkinek sem fogja rontani a pozícióját” – tette hozzá.

TASR