Több tucatnyian kísértek időseket az oltásra, de hoppon maradtak!

2021. május 9. - 11:10 | Régió

Szombattól lépett érvénybe az új szabály, mely szerint az oltásra érkező 70 év feletti személy kísérője is megkapja ugyanazt a vakcinát, viszont csak akkor, ha regisztrált az oltásra. Tehát a kísrőnek is be kell regisztrálnia a korona.gov.sk oldalon.

Több tucatnyian kísértek időseket az oltásra, de hoppon maradtak!
Illusztráció - Cséfalvay Á. András

A Noviny.sk szerint ugyanakkor ezt a változást sokan nem tudatosították, és például a poprádi oltóközpontba több tucatnyi fiatalabb érkezett idős hozzátartozója kísérőjeként, regisztráció nélkül, emiatt pedig nem kaptak oltást.

"Este valamit mondanak, de reggel már nem érvényes, mi képes ezt követni?" - tette fel a kérdést a televízió által megkérdezett Viera. Hasonlóképp vélekedett Beáta is, aki ugyancsak nem észelte, hogy változtak a szabályok.

Az oltóközpontban rögtön a reggel nyolc órai nyitást követően káosz alakult ki emiatt, mivel több tucatnyian kísértek ilyen módon egy-egy idős, nyugdíjas személyt az oltásra.

Jozef Tekáč, az eperjesi kerületi hivatal egészségügyi főosztályának vezetője ennek kapcsán azt mondta, hogy a kísérő, akit nem tudtak párosítani egy-egy nyugdíjashoz, nem kaphatott vakcinát. Emiatt az oltóközpont munkatársainak egész nap magyarázkodniuk kellett.

Olyan eset is akadt, hogy valaki regisztrált, mégse kapott oltást. "A korona.gov.sk oldal utasításai alapján cselekedtem, de úgy tűnik, mégsem kapok oltást, csalódott vagyok" - mondta egy fiatalember, hozzátéve, hogy a rendszer úgy kezelte őt, mint aki nem regisztrált.

Erre nem tudott magyarázatot adni Peter Marko orvos sem, aki az oltóközpontban teljesített szolgálatot. "A kísérők három csoportja volt itt a nap folyamán. Azok, akik kaptak oltást, olyanok, akik holnap kapják meg, sajnos viszont valakiket azért kellett hazaküldenünk, mert nem regisztrálta be őket a rendszer" - szögezte le.

(Noviny.sk)