Több útszakasz és kereszteződés felújítását tervezik a Dunaszerdahelyi és a Komáromi járásban

2019. november 22. - 13:25 | Régió

Intenzíven folyik a Vág-híd felújításának előkészítése és más utakon is dolgoznak.

Több útszakasz és kereszteződés felújítását tervezik a Dunaszerdahelyi és a Komáromi járásban
Fotó: TASR - illusztráció

A közlekedési minisztérium Komáromban több közúti közlekedési projekten dolgozik. Jövőre elkészül a két Komáromot összekötő híd, intenzíven zajlik a várost elkerülő út előkészítése, és nagy erőkkel készítik elő a Vág-híd műszaki állapotának javítását. Még a múlt héten szerződést írtak alá a kivitelezővel, amelyik a híd ideiglenes alátámasztását fogja elvégezni. Erre azért van szükség, hogy a hídon nehezebb teherautók is átkelhessenek - tájékoztatott a közlekedési minisztérium sajtóközleményében.

A híd alátámasztása nem egyszerű, a folyamatot egy mesterséges sziget elkészítése előzi meg. Egyúttal folyamatban van a stratégiai fontosságú híd átfogú felújításának előkészítése is.

„Visszautasítom azokat nyilatkozatokat, melyek szerint ignoráljuk a közlekedési helyzetet, a komáromiak és a környékbeliek biztonságát.

Az utóbbi hónapokban többször jártam itt, és személyesen tájékozódtam ezeknek a projekteknek az előkészítéséről. Dél-Szlovákiában sokáig elhanyagolták a közlekedési infrastruktúra fejlesztését, beleértve az első osztályú főutakat is, ezért az útkezelő vállalattal együttműködve azon dolgoztunk, hogy ebben a régióban is intenzívebbé váljon a felújítások, építkezések előkészítése és megvalósítása. Maximális erőfeszítést fejtek ki annak érdekében, hogy a műszakilag bonyolult és időigényes előkészítés a lehető leggyorsabban valósuljon meg, különféle társulások obstrukciói ellenére. Visszautasítom a vádaskodásokat, melyek szerint nem törődtünk a híd állagmegóvásával. Feltételezzük, hogy ezek a nyilatkozatok csak a problémakör ismeretének hiányából fakadnak “ – mondta Érsek Árpás közlekedési és építésügyi miniszter.

A Vág-híd már 64 éve szolgálja a közúti közlekedést. Átfogó felújítására a híd teljes élettartamára való tekintettel is szükség van. A Vág-híd alátámasztásával egyidőben Komáromban pályázat zajlik a híd átfogó felújításához szükséges műszaki dokumentáció beszállítására.

Komárom és Dunaszerdahely környékén a következő első osztályú utakon lévő kereszteződések felújítását tervezik:
I/13-as és a I/63-as út kereszteződése Nagymegyeren
I/13-as és a III/1394-es út kereszteződése Csilizradványon
I/13-as és a III/1404-es út kereszteződése Medvén
I/13-as és a III/1407-es út kereszteződése Izsapnál
A Nagyszombat és Nyitra megyében tervezett, első osztályú útszakaszainak korszerűsítése:
I/13 Nagymegyer – Medve
I/13 Nagymegyer – Csilizradvány
I/13-as ás a III/1394-es kereszteződése – Medve
Első osztályú utak biztonsági paramétereinek javítására első szakaszba az alábbi helyenken kerül sor:
I/13 Medve, 13-004.sz. híd
I/13 Medve, 13-006.sz. híd

(para/mindop)