Több változás is lesz az őszi országos teszteléshez képest, de a járási hivatalok készen állnak a szervezésre

2021. január 12. - 20:07 | Régió

Kedden délután a belügyminisztérium illetékesei videokonferencián tájékoztatták a járási hivatalok elöljáróit a jövő hét végén esedékes újabb országos tesztelésről, amelynek szervezését a hadsereg helyett ezúttal a járási hivatalok koordinálják.

Több változás is lesz az őszi országos teszteléshez képest, de a járási hivatalok készen állnak a szervezésre
Fotók: Cséfalvay Á. András - illusztráció

Igor Matovič (OĽaNO) kormányfő hétfőn bejelentette: két héten belül újabb országos tesztelésre kerül sor. A tömeges tesztelést addig fogják megismételni, amíg az adott járásban az incidencia aránya nem csökken 0,5 százalék alá. A Szlovákiai Városok és Falvak Társulása (ZMOS) az érintett felekkel hétfőn abban egyezett meg, hogy a január utolsó előtti hétvégéjén esedékes országos tesztelés megszervezését a járási hivatalok fogják koordinálni.

„Ezúttal más szervezési modellt kell követnünk, mint a legutóbbi országos tesztelésen, akkor ugyanis a katonaság volt megbízva, most pedig áthárult a felelősség az önkormányzatokra és a járási hivatalokra. Jövő héten még pontosítjuk a szervezés részleteit. Nem a legideálisabbak a körülmények, hiszen rövid időnk van a megszervezésre, nem mellesleg jó időjárásra sem számíthatunk, így minden bizonnyal beltéren kell majd kialakítanunk mintavételi helyeket, és pontosabban kell időzítenünk a tesztelésre érkező embereket, hogy ne kelljen a hidegben sokat várakozniuk. Szükség van a járási hivatal, az önkormányzatok, az egészségügyi dolgozók, a közegészségügyi hivatal és a kórházak összefogására“ – nyilatkozta megkeresésünkre Michal Deraj, a Dunaszerdahelyi Járási Hivatal elöljárója, és egyúttal kiemelte, legalább ennyire fontos a megértés az emberek részéről, illetve az, hogy elfogadják, mindez szükséges a járvány terjedésének megfékezéséhez.

„Azt szeretnénk, hogy minél kevesebb legyen a fertőzött és a halálos áldozat. Valahogy át kell vészelnünk ezt a néhány hónapot. A január és a február valószínűleg kritikus lesz, de reméljük, hogy az oltás által márciusra már javulni fog a helyzet“ – hangsúlyozta Michal Deraj.

„Az egészségügyi dolgozók és az adminisztratív munkaerő biztosításáról, valamint a mintavételi helyek kialakításáról az önkormányzatok gondoskodnak, az állam pedig később megtéríti ennek költségeit. A járási hivatal feladata a gyorstesztek szétosztása és szükség esetén a védőfelszerelések bebiztosítása lesz“ – mondta a Paraméternek Ján Duranský, a Galántai járás elöljárója, majd hozzátette, várhatóan csütörtökön egyeztetnek a részletekről, és ezt követően az önkormányzatok is megkapják a pontos instrukciókat.

„Nem ért bennünket meglepetésként az országos tesztelés koordinálásának feladata, ez várható és egyben jó döntés volt, amit minél előbb meg kell valósítani, a helyzet ugyanis nagyon súlyos az országban“ – tette hozzá a galántai elöljáró.

A Komáromi Járási Hivatal elöljárója, Banai Tóth Pál megkeresésünkre elmondta, már kezdenek kirajzolódni a részletek a jövő heti teszteléssel kapcsolatban. „Az első országos tesztelés után már rendelkezünk gyakorlattal, ami a megvalósítást illeti. Az állam gondoskodik a tesztek bebiztosításáról, és azt ígérik, hogy a járási hivatalok időben megkapják a teljes szükséges mennyiséget, hiszen a korábbi tapasztalatokból kiindulva már tudjuk, hogy az egyes önkormányzatoknak hozzávetőlegesen mennyi tesztre lesz szükségük. Nem kis feladat, de nagyon komoly figyelmet fordítunk rá“ – nyilatkozta.

Az őszi országos teszteléshez képest ezúttal egyszerűsödik a szervezési folyamat, például ami a mintavételi helyek kialakítását illeti. Jelentős segítségként szolgálnak majd a már meglévő mintavételi helyek, illetve változásnak számít az is, hogy az önkormányzatok által kialakított mintavételi pontokon elég lesz egy egészségügyi dolgozó jelenléte. Az önkormányzatok hamarosan megkapják a módszertani útmutatót, amelyben pontosan meghatározzák az előkészületek és a tesztelés menetét.

„A korábbi tapasztalatokra építve igyekszünk kiküszöbölni a hibákat,és arra számítunk, hogy az önkormányzatok és a lakosság is együttműködő lesz, mi pedig a tűzoltósággal, a rendőrséggel, a regionális közegészségügyi hivatallal, valamint a járási hivatal katasztrófaelhárítási osztályának munkatársaival mindent megteszünk azért, hogy minden flottul menjen“ – tette hozzá Banai Tóth Pál.

Az elöljárótól megtudtuk, a járási hivatal előkészíti az önkormányzatok számára a mintaszerződéseket, amelyeket az egészségügyi és az adminisztratív munkaerőkkel kötnek, valamint a biológiai hulladék elszállításához szükséges szerződés mintjáról is gondoskodnak, szükség esetén pedig akár vállalatot is javasolnak, amely biztosítja a keletkezett hulladék elszállítását.


(fl)