Több vonat, új utak előkészítése és az uniós pénzek eddigi legsikeresebb lehívása – Érsek Árpád 2 év munkáját értékelte

Hivatalba lépése után két évvel Érsek Árpád közlekedési miniszter sok területen ért el javulást. Miniszteri tevékenységének értékelése során főként egyes autópálya-szakaszok kritikus problémáinak megoldását, valamint az új autópályák és gyorsforg almi utak előkészítésének beindítását emelte ki - áll a közlekedésügyi minisztérium sajtóközleményében.

Több vonat, új utak előkészítése és az uniós pénzek eddigi legsikeresebb lehívása – Érsek Árpád 2 év munkáját értékelte
Fotó: TASR

Ugyanakkor rámutatott arra is, hogy az első osztályú utakon is jelentős javításokat végeztek, és a vonatközlekedés is fokozatosan javul, annak ellenére, hogy az erre irányuló beruházásokat hosszú éveken át elhanyagolták.

„Mindig van mit javítani, de úgy gondolom, két hivatalban töltött év után nyugodt lelkiismerettel nézhetek az emberek szemébe, és mondhatom el nekik, mi mindent értünk el, és mi vár még ránk” 

– mondta Érsek Árpád építésügyi és közlekedési miniszter. A legnagyobb problémák, melyekkel miniszterként meg kellett küzdenie, a Čebrať alagút építésével, valamint a D4R7-es szakasz hiányzó építkezési engedélyével és az Eperjest elkerülő útszakaszon a környezeti hatástanulmány hiányával voltak kapcsolatosak.  Kiemelt figyelmet igényeltek az első osztályú utak kritikus szakaszai, az új elkerülő utak építése és a vasutak helyzete, ahol a múltban elhanyagolt befektetéseket kellett bepótolni.

„Sikerül előremozdítani a dolgokat. A minisztériumban töltött két évem alatt több mint 200 kilométernyi autópálya és gyorsforgalmi útszakasz különböző szintű projektdokumentációjára írtunk ki versenytárgyalást” 

– hangsúlyozta a miniszter. Azt is kiemelte, hogy új vonat-összeköttetéseket sikerül létesíteni nemcsak Pozsony környékén, hanem Kelet-Szlovákiában is. A Szlovák Vasúttársaság (ZSSK) járműállománya fokozatosan bővül, és idén valamint a jövő évben nagyobb támogatást kap a Szlovák Állami Vasutak (ŽSR).

„A fenti sikerek közül sokat annak köszönhetünk, hogy hatékonyan hívjuk le az uniós pénzeket” 

– mondta a miniszter. Az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program a legsikeresebb operatív program Szlovákiában és ennek köszönhetően csak az utóbbi két évben majdnem egy milliárd euróval nőtt a források lehívása.

Egyúttal bebizonyosodott, hogy a közlekedési minisztérium hatékonyan tudja népszerűsíteni Szlovákiát a nemzetközi piacon, és az utóbbi két évben rekordot ért el Szlovákia látogatottsága.

A minisztérium ezenkívül néhány jogszabályi módosítást is elért. Csökkent a műszaki vizsga hiánya esetén kirótt büntetés összege, nem drágultak az autópálya-matricák, intenzíven folynak az új építésügyi törvény előkészületei, amelyet a tervek szerint még idén elkészítenek és tárcaközi egyeztetésre bocsátanak.

(-)