Többen kaphatnak kivételt a lakáseladás utáni jövedelemadó befizetése alól

2023. április 28. - 17:14 | Belföld

Többen kaphatnak kivételt a lakáseladásból származó jövedelem adójának befizetése alól, ha a parlament megszavazza Marek Šefčík és Milan Vetrák OĽANO-s képviselők javaslatát, amely egy csehországi megoldásból indul ki.

Többen kaphatnak kivételt a lakáseladás utáni jövedelemadó befizetése alól
-illusztráció- (Fotó: TASR)

Jelenleg annak kell befizetnie ezt az adót, aki öt éven belül eladja a megvásárolt lakását – az öt év letelte után már nem. A módosítás két évre csökkentené ezt az időszakot abban az esetben, ha a tulajdonos lakott az eladást megelőző két évben a lakásban. Sőt, két éven belül is felmentést kaphatna az adó befizetése alól, ha a lakás eladásából származó teljes összeget egy éven belül újabb lakás megvásárlására fordítja, és abba ő költözne be.

Az előterjesztők szerint a javaslat a gyorsan emelkedő ingatlanárakra reagál.

„Ha például egy többgyerekes családnak lehetősége adódik nagyobb lakást vásárolni, meg kell várnia az öt év letelték, hogy adómentességet kapjon a jelenlegi lakása eladásából származó jövedelmére. Ellenkező esetben, ha az öt év letelte előtt adnák el a lakásukat, mivel gyorsan emelkedtek az árak, jókora összeget kellene befizetniük jövedelemadóként”

– áll az előterjesztők indoklásában.

A törvény 2024. január 1-től léphetne életbe.

TASR