Többen magasabb fizetésre számíthatnak augusztustól

2023. június 14. - 13:47 | Belföld

Tekintettel arra, hogy júliusban módosulnak végrehajtás fizetésből történő levonásai, bizonyos munkavállalók már augusztusban magasabb fizetésre számíthatnak.

Többen magasabb fizetésre számíthatnak augusztustól
Fotó: Pixabay - illusztráció

A Finsider információi szerint mindez a létminimum emelkedésével van összefüggésben, amelyre júliusban kerül sor, ez pedig kapcsolódik a végrehajtási eljárásokhoz.

A magasabb létminimum által ugyanis automatikusan emelkedik az úgynevezett védett összeg, amire a végrehajtó nem teheti rá a kezét.

A Startitup azonban figyelmeztet, bár az érintettek augusztusi fizetése magasabb lesz, mindez a törlesztés elhúzódását eredményezi.

Alapesetben, például egyszerű hiteltörlesztés esetén a védett összeg a létminimum 140 százaléka (augusztustól 376,43 euró). Ha elsőbbségi követelésekről van szó, akkor ez az összeg megegyezik a létminimummal, ami júliustól 268,88 euró lesz.

Ha az adós például gyermeket tart el, a végrehajtási levonás alá nem eső összeg ennek a 25%-ával megemelkedik. Nem elsőbbségi követelés esetén tehát 470,54 euró lesz ebben az esetben a védett összeg, elsőbbségi behajtás esetén pedig 336,10 euró.

Nyugdíjasok esetében a védett összeg 50 százalékkal emelkedik a korábban ismertetett feltételekhez képest.

A létminimum összege minden évben július 1-jén módosul, és a következő év június 30-ig marad érvényben. A létminimumot az alacsony jövedelmű infláció alapján számítják ki. Ami az összegét illeti, egy nagykorú természetes személy jelenleg 234,42 euróra jogosult, július 1-től pedig ez az összeg 268,88 euróra emelkedik. Ebből kifolyólag bizonyos juttatások is emelkednek, erről ITT írtunk részletesebben.

Végrehajtások esetén van egy jövedelemküszöb, amely felett a végrehajtó korlátozás nélkül lefoglalhatja az adós fizetésének fennmaradó részét. Júliustól ez a limit 984,54 euróról havi 1129,29 euróra emelkedik. A nem elsőbbségi követelések esetében ennek az 1 129,29 eurónak az egyharmada a végrehajtás kifizetésére kerül, kétharmada pedig az adósnál marad. Elsőbbségi követelés esetén a kétharmad törlesztőrészletre megy, egyharmad pedig az adósnál marad.


(startitup)