Többen meghaltak az iráni áradásokban

2019. március 25. - 16:54 | Külföld

Legalább tizenhárman életüket vesztették és több mint negyvenen megsérültek Irán déli fekvésű Farsz, illetve az északi Mazandarán és Golesztán tartományok területén heves esőzéseket követően keletkezett áradásokban - közölte az iráni állami televízió hétfőn.

Az árvizek több mint 56 ezer embert érintettek az utóbbi napokban a Kaszpi-tenger partján található két északi tartomány 270 településén - jelentette a helyi televízió az iráni katasztrófavédelem vezetőjére, Pirhosszein Kolivandra hivatkozva.

A híradás szerint több iráni tartományban, s a főváros, Teherán területén is magas fokú riasztást adtak ki a hatóságok a heves esőzések következtében fenyegető árvizek miatt. A perzsa újév, noruz körüli ünnepségekre tekintettel azonban sok iránit utazás közben ért az ítéletidő.

A hét végi heves esőzések nem kímélték Észak-Szíria kurdok által ellenőrzött térségeit sem az iraki határon. Az áradások miatt hétfőn le kellett zárni a Szemelka határátkelőt, amely a Tigris folyón létesített pontonhidakkal biztosít átjárást Szíria és Irak között.

A víz Észak-Szíriában farmokat és utakat öntött el, Dzsavádíja mecsetjeinek imámjai pedig a lakókat a település elhagyására sarkallták, mert félő, hogy egy helyi gát fala beszakadhat.


MTI

Címkék: árvíz, Irán