Többen meghaltak a kormányerők és a lázadók szövetségeseinek összecsapásaiban Szíriában

Legalább 45 harcos életét vesztette a kormányerőket támogató csapatok és a lázadók pártfogását élvező dzsihadisták közötti összecsapásokban Szíria északnyugati részén - mondta el az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű, brit székhelyű szervezet kedden.

Többen meghaltak a kormányerők és a lázadók szövetségeseinek összecsapásaiban Szíriában
-illusztráció- (Fotó: TASR/AP)

A harcok a Hajat Tahrír as-Sám dzsihadista szövetség hajnali támadását követően robbantak ki Hama tartomány északi részén. Az összecsapásokban 31 dzsihadista és lázadó, valamint a kormányerőket támogató csapatok 14 tagja vesztette életét.

"A kormányerők megfutamították a dzsihadistákat"

- jelezte a megfigyelőközpontot vezető Rámi Abder-Rahmán.

Az OSDH értesüléseit a SANA szíriai állami hírügynökség is megerősítette.

Bár az elmúlt napban csökkent a két tábor közötti harcok intenzitása, kedden újraindították a légicsapásokat Hama északi részén és a szomszédos Idlíb tartományban - számolt be a megfigyelőközpont. A bombázásban egy civil meghalt Idlíb déli részén.

Idlíbet az elmúlt hetekben szinte napi rendszerességgel bombázta a damaszkuszi kormány és orosz szövetségese.

A felkelők kezén lévő területek egy úgynevezett feszültségcsökkentési övezet részei, amelynek létrehozásáról tavaly szeptemberben egyezett meg Moszkva és Ankara.

Április vége óta több mint négyszáz civil vesztette életét a körülbelül hárommillió lakosú térségben, és 270 ezren kényszerültek elhagyni otthonaikat - értesült az OSDH és az ENSZ. A megfigyelőközpont úgy tudja, hogy a felkelők és a dzsihadisták 700 harcost, a kormányerők és szövetségeseik pedig 570 katonát vesztettek ezalatt.

A 2011-ben kezdődött szíriai konfliktusban több mint 370 ezren haltak meg és milliók váltak földönfutóvá.

(MTI)