Többen meghaltak törzsi összecsapásokban Pápua Új-Guineán

Több mint húszan - köztük terhes nők és gyerekek - vesztették életüket törzsi összecsapásokban Pápua Új-Guineán - számolt be az ausztrál média szerdán.

Philip Undialu, Hela tartomány kormányzója az ABC ausztrál műsorszolgáltatónak elmondta, hogy 16 emberrel végeztek hétfőn Karida falujában. A gyilkosságokkal valószínűleg egy korábbi támadást bosszultak meg, amelyben heten haltak meg.

A Post-Courier című helyi napilap úgy értesült, hogy szombat óta 24-en vesztették életüket Karidában és Petában. Peta környékén hat embert gyilkoltak meg egy rajtaütésben szombaton - mondta el Teddy Augwi, Hela rendőrségi főnyomozója.

Az áldozatok rokonai másnap 16-18 embert - köztük terhes nőket - mészároltak le Karidában. Közigazgatási források szerint több falusi elmenekült az erőszak elől. Egyelőre nem tudni, hogy őrizetbe vettek-e valakit a gyilkosságok miatt.

A törzsi erőszak gyakori Pápua Új-Guinea belsejében, ahol a vérbosszú élő hagyomány. A szigetország miniszterelnöke, James Marape a rendőrhiányt tette felelőssé a Helában kialakult helyzetért. Marape rámutatott, hogy a 400 ezer lakosú tartományban hatvannál is kevesebb rendőr végez szolgálatot.

"Mindazoknak, akik fegyverrel rendelkeznek, és a közösség mögé bújva gyilkolnak: tanuljatok abból, amit azokkal a bűnözőkkel teszek, akik ártatlanokat öltek. Nem félek a törvényben megengedett legszigorúbb eszközökkel fellépni ellenetek" - írta a kormányfő a közösségi médiában.

A pápua új-guineai törvények szerint gyilkosságért halálbüntetés is kiróható.


MTI