Többen szeretik Orbánt Szlovákiában és Bulgáriában, mint Magyarországon

2023. június 5. - 13:58 | Külföld

Szlovákiában és Bulgáriában többen szeretik Orbán Viktort, mint Magyarországon.

Többen szeretik Orbánt Szlovákiában és Bulgáriában, mint Magyarországon
Fotó: TASR

Míg Szlovákiában és Bulgáriában 48-48 százalék nyilatkozott pozitívan a magyar miniszterelnökről, Magyarországon „csak“ 43 százaléknyi rajongója van. A GLOBSEC szlovák kutatóintézetének nyolc EU-tagországra kiterjedő felméréséből derül ki mindez.

A felmérés Bulgária mellett Szlovákiát, Lengyelországot, Csehországot, Magyarországot, Romániát, Litvániát és Lettországot vizsgálta. Kiderült, hogy Vlagyimir Putyin ukrajnai agressziójának kezdete után bő egy évvel a bolgárok csaknem harmada - 32 százaléka - még mindig pozitívan viszonyul az orosz elnökhöz, míg a válaszadók 60 százaléka vélekedik negatívan róla. Ez a számarány oroszpártibb, mint Magyarországon, annak ellenére, hogy Orbán Viktor politikájában egyre nyíltabb oroszpárti elemek figyelhetők meg. Ennek ellenére Putyint csak a magyarok bő ötöde (21 százaléka) ítéli meg pozitívan, a válaszadók 71 százaléka viszont negatívan vélekedik róla.

A kutatás szerint Szlovákiában nagyon magas az oroszpártiság aránya: akárcsak Bulgáriában, a válaszadók kevesebb mint fele hibáztatja a háborúért Moszkvát, miközben Magyarországon is 54 százalék oroszpártit detektáltak.

Kiderült az is, hogy Szlovákia az egyetlen olyan ország a nyolc vizsgált EU-tagország közül, ahol az Egyesült Államokat biztonsági fenyegetésként tartják számon.

Magyarországot Románia követi: a román válaszadók 32 százaléka vélekedik pozitívan Orbán Viktorról. Lengyelországban viszont jelenleg mindössze 18 százalékon áll a kutatás szerint. Ennyire negatívan csak a balti államokban, Lettországban (18 százalék) és Litvániában (13 százalék) vélekednek róla. Csehországban 28 százalék gondolkodik pozitívan Orbánról.

VIAnepszava.hu