A többes állampolgárság legalizálását szorgalmazza számos közéleti személyiség

2020. augusztus 10. - 19:58 | Belföld

Negyven közéleti személyiség és aktivista módosító javaslatot nyújt be az állampolgársági törvényhez. A céljuk az, hogy többé ne veszítsék el az állampolgárságukat azok a szlovákiai lakosok, akik felveszik egy másik országét. A TASR hírügynökséget az indítványozók egyike, Ondrej Dostál (SaS) parlamenti képviselő tájékoztatta hétfőn.

A többes állampolgárság legalizálását szorgalmazza számos közéleti személyiség
Fotó: TASR

Az állampolgársági törvény módosítása, melyet július végén bocsátott tárcaközi egyeztetésre a belügyminisztérium, Dostál és társai szerint nem kielégítő. „Javasoljuk úgy módosítani a jogszabályt, hogy a jövőben senkitől se vegyék el a szlovák állampolgárságát az akarata ellenére. Indítványozzuk továbbá, hogy mindazok, akik egy másik ország állampolgárságának felvétele miatt elveszítették a szlovákot, újra felvehessék azt” – olvasható a módosító javaslatban.

A kormányjavaslat értelmében a szlovák állampolgárság megvonása nélkül felvehetné egy másik ország állampolgárságát az a személy is, aki az adott ország területén legalább három éve tartózkodási engedéllyel, illetve nyilvántartott lakhellyel rendelkezik, és ezt igazolni is tudja.

A tömegesen aláírt módosító javaslat a Szlovák Alkotmányra hivatkozik, amely kimondja, hogy akarata ellenére senkitől sem vonható meg az állampolgársága. Az aláírók azzal érvelnek, hogy egy másik állampolgárság megszerzésére irányuló szándék általában nem párosul a szlovák állampolgárság visszaadásának szándékával.

Dostál mellett több más parlamenti képviselő is aláírta az indítványt. A kezdeményezők között megtalálhatók a parlamenten kívüli MKP tagjai, Filip Mónika oktatási államtitkár, Samuel Zubo, a Srdcom doma Polgári Társulás elnöke, továbbá jogászok és több civil szervezet képviselője is. A módosító javaslatot augusztus 20-ig lehet aláírni.

A jelenleg is hatályos állampolgársági törvényt Robert Fico (Smer-SD) első kormánya fogadta el 2010-ben arra a magyarországi törvényre reagálva, amely 2011-től egyszerűsítette a határon túli magyarok honosítását. A szlovák ellentörvény értelmében elveszíti állampolgárságát az a személy, aki felveszi egy másik országét. Eddig csaknem 3400 személy veszítette el a szlovák útlevelét.


TASR