Többezer eurós támogatást kaphat, ha felújítaná a házát – meghirdették az újabb felhívást

2023. szeptember 5. - 16:50 | Belföld

A Szlovák Környezetvédelmi Ügynökség (SAŽP) szerdán újabb pályázatot hirdet családi házak felújítására. A projektre 190 millió eurót különítettek el a Helyreállítási Tervből.

Többezer eurós támogatást kaphat, ha felújítaná a házát – meghirdették az újabb felhívást
Fotó: TASR - illusztráció

Az anyagi hozzájárulásra 10 ezer érdeklődő jelentkezhet, október 9-től lehet pályázni – közölte kedden Matej Kerestúr, a SAŽP igazgatója.

Az új felhívás keretében részben megtéritik a biomassza tüzelésű kazánok kiépítését, a kémény bélelését, valamint töltőállomás kialakítását elektromos autók számára. Kerestúr szerint a SAŽP részben megtéríti a tűzvédelmi projektet is.

"Nagyobb érdeklődésre számítunk, ennek érdekében 90 napot adtunk az aláírt pályázat benyújtására. Ez az egyik jelentős változás a harmadik felhíváshoz képest.

Milan Chrenko környezetvédelmi miniszter szerint a házak felújítása hozzájárul az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentéséhez, támogatja az új munkahelyek létrejöttét és innovációkat az üzleti életben. „Az épületek energiaigényének csökkenése által csökken a fosszilis tüzelőanyagoktól való függés, és mindenekelőtt spórolnak a háztartások” – összegezte.

Eddig összesen 12 386-an pályáztak a felújítási támogatásra, közülük 1 467-en már szerződést kötöttek a SAŽP-vel. A felújítási munkálatokat eddig legalább 110 pályázó fejezte be, ők már kérvényezték a támogatás kifizetését. Kerestúr elmondta, az első kiírásokban hozzávetőleg 800 pályázat volt sikertelen, a harmadikban mostanáig 81.


(TASR)