Többfelé nem kapni paracetamol tartalmú gyógyszereket, mégsem ez a gyógyszertárak legnagyobb problémája

2020. március 22. - 20:55 | Belföld

Az emberek a koronavírus-járványtól tartva az utóbbi hetekben tömegesen vásárolni kezdték a paracetamol tartalmú lázcsillapító gyógyszereket, ennek pedig az lett az eredménye, hogy több hazai gyógyszertárban hiánycikknek számít, illetve korlátozzák a maximálisan vásárolható darabszámot.

Többfelé nem kapni paracetamol tartalmú gyógyszereket, mégsem ez a gyógyszertárak legnagyobb problémája
Fotó: Paraméter - illusztráció

Az elmúlt héten több dunaszerdahelyi gyógyszertárban sem volt készleten paracetamol tartalmú készítmény, mint például a Paralen vagy a Panadol. Hasonlóan hiánycikknek számítanak többfelé az immunrendszert erősítő vitaminok, mint a C- és a D-vitamin.

Érdeklődtünk a Szlovák Gyógyszerészkamaránál (SLeK) azzal kapcsolatban, hogy miért nem kapni az említett gyógyszereket, illetve várhatóan mikor lesznek ismét mindenütt elérhetőek.

A kamara szóvivője, Adriana Bednárová közölte, tény, hogy bizonyos gyógyszerek és vitaminok átmenetileg nem elérhetőek többfelé. Ennek oka az, hogy az emberek néhány hete elkezdték felhalmozni a paracetamol tartalmú készítményeket, a beszállítók pedig képtelenek eleget tenni a háromszorosára emelkedett keresletnek. Azt egyelőre nem tudta megmondani, hogy mikor lesznek ismét mindenütt elérhetőek.

A szóvivő szerint azonban sokkal nagyobb probléma a gyógyszertárak számára, hogy nemcsak a gyógyszerek fogynak rohamosan, hanem a fertőtlenítő készítmények is, amelyekkel a patikák helyiségeit fertőtlenítik rendszeresen.

„Könnyen megeshet, hogy be kell zárniuk bizonyos gyógyszertáraknak, mert nem lesznek képesek biztosítani a biztonságos környezetet” – nyilatkozta megkeresésünkre Bednárová.

Probléma merülhet fel abban az esetben is, ha az egyes gyógyszertárakban személyzeti szempontból nem lesznek elegen az üzemeltetésre.

A megnövekedett gyógyszerigényt a legtöbb patikában úgy oldják meg, hogy korlátozzák az egy személy által maximálisan vásárolható darabszámot. Ilyen megoldással több dunaszerdahelyi gyógyszertárban is találkozhatunk.

A gyógyszerészkamara szóvivője hozzátette, a páciensek türelmét kérik, abban az esetekben is, amikor fertőtlenítés céljából bezárják a patikákat egy bizonyos időre.

„A gyógyszerészek megtesznek mindent, ami tőlük telik, ezért arra kérjük a pácienseket, hogy legyenek megértőek és toleránsak” – mondta a Paraméternek Bednárová.

Kapcsolódó cikk:
„Az a baj, hogy senki sem tudja, meddig fog tartani” – egy dunaszerdahelyi gyógyszerésznő a kialakult helyzetről


(fl)