A többség elutasítja a kötelező óvodalátogatás bevezetését

2019. május 22. - 16:46 | Belföld

Az oktatási minisztérium a közösségi hálón indított szavazás a kötelező óvodalátogatás kérdéséről, összesen 6900-an kapcsolódtak be az ankétba.

A többség elutasítja a kötelező óvodalátogatás bevezetését
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

Az oktatási minisztérium arra volt kíváncsi, egyetért-e a lakosság az intézkedés bevezetésével. A szavazásba bekapcsolódók 31 százaléka ért egyet a kötelezővé tétellel, 69 százalékuk elutasítja. Az ankéthoz összesen 320 hozzászólás érkezett.

„Biztos, hogy nem fogjuk figyelembe venni a felmérés eredményét a törvényalkotás során, ez csupán információ az oktatási tárca számára” – jelentette ki Andrea Pivarčiová, a minisztérium szóvivője. Arra a kérdésre, hogy akkor miért rendezték az ankétot, Pivarčiová azt válaszolta, az 5. életévüket betöltő gyerekek számára kötelezően bevezetendő óvodalátogatás most aktuális téma az oktatásügyben, és gyakorlatilag az egész társadalmat érinti.

A vonatkozó törvénymódosítást a parlament májusi ülésén terjesztette elő három kormánypárti képviselő, Eva Smolíková (SNS), Ľubomír Petrák (Smer-SD) és Vörös Péter (Híd). Ha elfogadják, 11 évre emelkedne a kötelező iskolalátogatás, ebből egy év lenne a kötelező óvodalátogatás. A javaslatról jelenleg második olvasatban tárgyalnak a képviselők.


TASR