Többségben vannak, akik szerint szétpotyog a Heger-kormány, mielőtt véget érne a választási időszak

2022. szeptember 30. - 08:34 | Belföld

A Joj TV által az AKO közvélemény-kutató ügynökséggel készíttetett felmérés szerint 10-ből közel 6-an gondolják úgy, hogy a mostani, kisebbségi kormány nem húzza ki a választási ciklus végéig, 2024 tavaszáig.

Többségben vannak, akik szerint szétpotyog a Heger-kormány, mielőtt véget érne a választási időszak
Illusztráció -TASR

Az AKO ügynökség szeptember 8. és 14. között végzett felmérést ezer megkérdezett válaszai alapján.

A megkérdezettek 57,3%-a szerint a jelenlegi kormány nem bírja ki, előrehozott választások lesznek. Velük szemben csupán 30,5% gondolja úgy, hogy kihúzzák még másfél évig. 12,2% nem tudta megmondani, vagy nem tudott választ adni.

A férfiak és nők között ugyanilyen arányban oszlik meg ez a gondolkodásmód, mindkét nem képviselői esetében 57,3% vélekedett úgy, hogy a kormány meg fog bukni, és alig több mint 30% volt ellenkező véleményen.

A korbeli megoszlást illetően a 34-49 évesek között fordult elő, hogy a teljes mintához képest kisebb arányban jelezték előre a kormány bukását (54,3%), a többi korosztályban viszont ez az arány 58-59% volt. Ugyancsak nem voltak nagy különbségek az iskolai végzettséget tekintve, 56 és 59% között mozgott azok aránya, akik arra számítatnak, hogy a kisebbségi kabinet nem húzza ki.

Egy kicsit nagyobb a kilengés, ha a válaszokat lakhely alapján vizsgáljuk. A kormány bukását előrejelzők aránya a legalacsonyabb Nyitra (52%) és Besztercebánya (52,5%) megyékben volt, míg a legmagasabb Zsolnán (62,2%). Nagyszombat megyében volt a legmagasabb azok aránya, akik szerint a kormány kibírja (35,8%), míg a legalacsonyabb Kassán (23,8%).

A nemzetiséget tekintve a szlovákok (58,1%) nagyobb arányban számítanak a kormány bukására, mint a magyarok (52,1%).

Más nemzetiségekhez tartozók körében ez az arány még alacsonyabb (51,4%). Utóbbi csoportban a legmagasabb azok aránya is, akik szerint a kormány kihúzza valahogy (40%), míg a magyaroknál ez 32,3%, a többségi szlovákoknál pedig 29,9%.

Végezetül értelemszerű, hogy a pártok szimpatizánsai tekintetében kimondottan nagyok az eltérések.

Ez esetben meglepő, hogy nem az OĽaNO az, amelynek szavazóinál a legalacsonyabb a kormány bukását előrejelzők aránya (37,5%), hanem a parlamenten kívüli KDH-énál (32,4%).

Ezzel szemben az OĽaNO az egyedüli, amely választóinak többsége bízik a kormány megmaradásában (54,2%), még a KDH-nál is kevesebben (48,6%). Ugyanakkor a KDH-nál a legtöbb, közel 20% bizonytalan.

Akiknél a válaszadók kevesebb mint fele bízik még a kormány bukásában, azok a PS (46,7%), illetve a Sme rodina (47,8%) szimpatizánsai, az SaS-nél aaz arányuk 51,3%, a Republikánál 71, az SNS-nél 76, a Smer-nél 77, míg a Hlas-nál 82%.

(Joj TV)