Többszáz gyermekorvos mondott fel, most ezt a kihívást próbálja kezelni a miniszterelnök

2023. július 28. - 17:04 | Belföld

Michal Palkovič egészségügyi miniszter javaslatokat terjeszt Ódor Lajos miniszterelnök elé a gyermekgyógyászat stabilizálására és a rendszerszintű megoldásokra – közölte a kormányfő a Peter Visolajskýval, az orvos szakszervezetek elnökével és Elena Prokopovával, az egészségügyi minisztérium általános szakértőjével folytatott pénteki megbeszélése után.

Többszáz gyermekorvos mondott fel, most ezt a kihívást próbálja kezelni a miniszterelnök
Fotó: TASR

„A miniszterelnök meghallgatta mindkét fél álláspontját és javaslatait. A pénteki megbeszélések alapján olyan megoldásokat és javaslatokat terjeszt a kormányfő elé az egészségügyi miniszter, amelyek stabilizációt és rendszerszintű megoldásokat eredményeznek a betegellátás területén a gyermekgyógyászatban" – mondta Majer. A konstruktív hozzáállás és az érdemi tárgyalások szerinte eredményesek lesznek, és segítenek a pácienseknek.

Több mint 400 gyermekorvos mondott fel a sürgősségi rendelőkben. Ezt egyebek között azzal indokolták, hogy kevés az orvos, ezért túlterheltek. Arra szólították fel a döntéshozókat, hozzanak olyan intézkedéseket, amelyekkel megelőzhető a gyermekorvosi szakrendelők hálózatának összeomlása. Az egészségügyi minisztérium számos, a stabilizációra irányuló javaslattal állt elő. Lerövidítenék például a rendelési időt a sürgősségi osztályokon, amiről a tárca véleménye szerint a rendkívüli parlamenti ülésen is foglalkozni kellene. Az orvos szakszervezetek nem értenek egyet a javaslattal, mert szerintük ez a változtatás túlterhelné a kórházakat.

TASR