Többszázéves múmiák maradványait találták meg egy svájci gleccseren

2022. szeptember 13. - 20:33 | Tech

 Egy több száz éve mumifikálódott férfi és nő maradványait találták meg a dél-svájci Saleine-gleccseren.

Többszázéves múmiák maradványait találták meg egy svájci gleccseren
-illusztráció- (Fotó: Wikipédia)

A leleteket tüzetesebb vizsgálatnak vetik alá, hogy pontosabban megállapítsák a halál időpontját és azt, hogy az emberi maradványokkal együtt talált tárgyak melyik személyhez tartoztak - közölte Wallis (Valais) kanton régészeti hivatalának munkatársa, megerősítve a felfedezésről szóló televíziós beszámolót. Romain Andenmatten azt reméli, hogy sikerül rekonstruálni az elhunytak történetének legalább egy részét.

A mintegy 800 méter hosszan szétszóródott maradványok - csontok, mumifikálódott testrészek, ruhadarabok - az elmúlt 15 évben kerültek a felszínre Orsieres település közelében. Az eddigi vizsgálatok azt állapították meg, hogy ruhadarabok két személytől, egy férfitől és egy nőtől származnak, és mindketten a Rhone-folyó völgyében éltek 1640 és 1800 között. Ugyanakkor azt még nem tudni, hogy halálukkor együtt voltak-e úton vagy két, egymástól független esetről van-e szó - mondta el a tudós a Keystone-SDA svájci hírügynökségnek.

A felfedezés az úgynevezett Zsoldos esetére emlékeztet, aki 1600 körül halt meg, és akit 1984-ben találtak meg Zermatt térségében a Theodul-hágón ruhájával, cipőkanalával, cipőivel, borotvakésével, tőrrel, karddal, pisztollyal és pénzérmékkel együtt. A maradványok vizsgálatából arra a következtetésre jutottak, hogy az elhunyt valójában inkább kereskedő lehetett.

(MTI)

Címkék: gleccser, múmiák